Spanyol nyelvlecke szövegértéssel és anyanyelvi kiejtéssel


Hozzáadva: 2020. Augusztus 13. Megtekintve: 1065

Egy nyelv tanulása során az egyik legfontosabb mozzanat az anyanyelvi beszélővel való beszélgetés. Ehhez fejlesztenünk kell szövegértési képességünket is és itt most ilyen célra hasznos anyagot találhattok.


Nézzük tehát a szöveget először spanyolul. Az alábbiakban közlöm a magyar fordítást is.


Cultura Colombiana


Con una entrelazada mezcla heredada de diferentes tradiciones, la cultura colombiana formó una identidad muy bien definida. Partiendo de diversas culturas precolombinas como los muiscas, taironas, quimbayas y zenúes, con la fusión de las civilizaciones españolas y africanas, resultó una sociedad con rasgos comunes al resto de países latinoamericanos, pero con una marcada diferencia.


Sin embargo, dentro del propio territorio colombiano existen perceptibles distinciones regionales. Como por ejemplo, los cachacos del altiplano cundiboyacense, los paisas de Antioquia, los llaneros de los Llanos Orientales, los vallecaucanos del Valle del Cauca, los costeños de las costas del Caribe y los santandereanos del departamento de Santander. Todos estos grupos con divergencias entre sí, convierten a Colombia en una fascinante nación multicultural.


Así, actualmente la cultura colombiana se ve reflejada en una serie de manifestaciones como la arquitectura, música, arte, literatura, entre otras. Destacándose por tener personalidades reconocidas como Gabriel García Márquez, Fernando Botero, Juan Pablo Montoya, Carlos Valderrama, Juanes, Shakira, Sofía Vergara.


Por otra parte, la economía colombiana se basa principalmente en los sectores primarios de la producción como agricultura, café y ganadería. Estando considerada como la cuarta economía de Latinoamérica.


Relato histórico de la cultura colombiana.


Justo antes de la llegada de la conquista, las comunidades indígenas se caracterizaron por elaborar la más fina orfebrería sudamericana.


Desde que Alonso de Ojeda, en 1499, pisó las costas colombianas, los conquistadores mostraron interés por la riqueza indígena local. Así surgieron leyendas como la de El Dorado, que finalmente resultó ser la laguna Guatavita, donde los aborígenes en sus rituales, arrojaban ofrendas de oro.


A partir de 1525, la conquista fue fundando ciudades, expandiendo el catolicismo e implementando un sistema de castas. Años después, exactamente en 1810, Colombia obtiene su independencia del dominio español, con la ayuda del líder venezolano Simón Bolívar. Posteriormente, siguió un tiempo de guerras civiles entre los liberales, que defendían la separación de poderes, y los conservadores, que apoyaban la unión de la Iglesia católica y el Estado. Sucesos que desencadenaron el período llamado La Violencia, entre 1948 y 1958.


Estos procesos históricos que incluyeron la unión de distintas razas y costumbres forjaron la cultura colombiana hasta la actualidad.


La sociedad de la cultura colombiana.


Socialmente la cultura colombiana se compone de muchos grupos étnicos, destacando la población mestiza. A pesar de que el idioma oficial es el español, existen 65 lenguas indígenas. Otra característica es que el 90% de la población colombiana profesa la religión católica, lo que indica que muchos de los días festivos de Colombia tienen una connotación religiosa.


El colombiano se distingue por ser abierto, alegre, atento, hospitalario, trabajador y siempre saca tiempo para estudiar y seguir formándose. Igualmente son personas muy creativas o emprendedoras, como ellos mismos dicen tienen empuje, además siempre piensan en el beneficio colectivo. Pese al regionalismo existente, si hay algo que los une es el fútbol y la celebración de los carnavales.


En la cultura colombiana se destacan tres clases sociales: alta, media y baja, que están sujetas a los ingresos familiares.


Ha meg szeretnéd hallgatni a szöveget spanyolul, kattints az alábbi lejátszás gombra:
És akkor ígéretemhez híven csatolnám a magyar fordítást is:


Kolumbiai kultúra


Annak ellenére, hogy Kolumbia kesze-kusza módon, mindenféle civilizáció tradíciójából építette fel saját kultúráját, az ország igen erősen meghatározó identitást nyert az idők során. A mai értelemben vett kolumbiai kultúra előtti kultúrák közé tartozik a Muiscas, a Taironas, a Quimbayas és a Zenúes is. Majd az ezeket befolyásoló spanyol és afrikai civilizációk hatására létrejött társadalomról kiderült, hogy alapjaiban igencsak hasonlít a többi latin-amerikai országra, viszont bizonyos pontokban mégis erősen elhatárolódik tőlük. Igaz magán az országon belül is észrevehető a különbség egyes régiókban. Ilyenek például az Altiplano Cundiboyacense-i cachaco-k (CAmisa [póló], CHAleco [mellény], COrbata [nyakkendő]), az Antioquia-i paisa-k (a te országodból való személy), a Kelet-síkság Llanero-k (cowboyok), a Valle del Cauca, a Karib-szigetek partjain élő emberek és a Santenderből származó santenderiek. Ezek a különböző embercsoportok teszik Kolumbiák emlékezetesen egyedivé.


Manapság olyan kézzelfogható dolgok manifesztációival reflektálnak a kolumbiai kultúrára, mint az építészet, a zene, a művészet és az irodalom. Kolumbiából származó kiemelkedő személyiségek Gabriel García Márquez, Fernando Botero, Juan Pablo Montoya, Carlos Valderrama, Juanes, Shakira és Sofia Vergera.


Gazdaságügyileg Kolumbia főleg a gyártás elsődleges fázisaiból él meg, mint a mezőgazdaság, a kávétermesztés és az állattartás. Az országot Latin-Amerika negyedik gazdaságaként tartják számon.


A kolumbiai kultúra történelmi narrációja.


A hódítások ideje előtt, az őshonos kommunákat Dél-Amerika legkifinomultabb aranymíveseinek tartották. 1499-ben, miután Alonso de Ojeda megvetette lábát a kolumbiai partokon, több hódító is érdeklődést tanúsított a helyiek vagyona iránt. Innen származik például „El Dorado” legendája is, amelynek rejtélyéről mára már lerántották a leplet. A história magyarázatának középpontjában a Guatavita lagúna áll, amelybe az őshonos népek, rituálisan aranyat dobáltak. 1525-től a hódítók elkezdtek városokat felépíttetni, terjeszteni a katolikus vallást és bevezetni egy kasztrendszert. Évekkel később, egészen pontosan 1810-ben Kolumbia elnyerte függetlenségét, megszabadulva ezzel a spanyol uralom alól, Simón Bolivar, venezuelai vezér közbeavatkozásának hála. Ezt követően a Liberálisok, akik az uralom szétosztását támogatták, és a Konzervatívok, akik a katolikus egyház és az állam egyesülését preferálták, között kialakult polgárháború szántott végig a vidéken. Ezeknek köszönhetően jött el az 1948-1958-ig tartó, La Violencia néven ismert, kegyetlen időszak. Ezen történelmi események és a különböző embercsoportok, szokások összeolvadása eredményeképpen vált olyanná a kolumbiai kultúra, amelyet ma is tapasztalhatunk, ha ellátogatunk ebbe a különleges országba.


A kolumbiai kultúra társadalma


Szociálisan, Kolumbiát sok különböző etnikum alkotja, a mesztic népességgel az élen. Annak ellenére, hogy a hivatalos nyelv itt a Spanyol, 65 különböző, őshonos nyelvjárás létezik az országon belül. Egy másik meghatározó érdekesség, hogy a népesség 90%-a katolikusnak vallja magát, így értelemszerűen a legtöbb ünnepük vallási kötődésű.


A kolumbiai ember sztereotípiája a nyitottság, a vidámság, a figyelmesség, a vendégszeretés, a kemény munka és a folyamatos tanulás, valamit tanulási vágy. Ezen kívül rendkívül kreatívak és vállalkozó szelleműek. Ahogyan magukról mondják, él bennük a hajtóerő, de mindig kollektívan gondolkodnak, a közös jó elérése céljából. A jelenlevő regionalitás ellenére két dolog legyőzhetetlenül összetartja őket. Ezek a foci és a karneválok megünneplése.


Kolumbiában három társadalmi réteg különül el egymástól: magas, közepes, alacsony. A hovatartozást a családi bevétel határozza meg.Hozzászólások (0)


Spanyolimádóknak

Partnereink írták