Piacfigyelő: Kolumbia top 10 exportcikke


Hozzáadva: 2020. Július 28. Megtekintve: 928

A Dél-Amerika egyik legnagyobb gazdaságával rendelkező ország maximális potenciállal rendelkezik az import és export terén, a befektetések megtérülését kínálva.


2017-ben Kolumbia nemzetközi kereskedelme tette ki a GDP 34,9%-át. Az ország külkereskedelme ötszörös növekedést mutatott az elmúlt tíz évben. Ez a Gazdasági Összetettség Mutató (ECI) szerint Kolumbiát teszi a világ 53. legkomplexebb gazdaságú országává.


Ez a külkereskedelmi növekedés részben a más országokhoz fűződő különböző kereskedelmi kapcsolatoknak köszönhető. 2012-ben Kolumbia szabadkereskedelmi megállapodást kötött az USA-val, ami jelentős növekedést okozott az Észak-Amerikával folytatott kereskedelemben.


Ugyanebben az évben Kolumbia elindította a Pacifikus Egyezményt Chilével, Mexikóval és Peruval közösen. Ennek a célja az volt, hogy kereskedelmi kapcsolatokat építsenek ki Latin-Amerika és a növekvő ázsiai piacok között.


Jelenleg Kolumbia fő kereskedelmi partnerei az USA, Kína, Németország, Hollandia, és a szomszédos Mexikó, Brazília és Panama.


Mindezek ellenére Kolumbiának még mindig negatív a kereskedelmi mérlege. Az ország többet költ importra, mint amennyit az exportokon keres.


Ebben a cikkben bemutatjuk a legnépszerűbb kolumbiai árucikkeket, amelyek a határokon túl találnak gazdát – a legértékesebb kolumbiai export-termékeket.


Kolumbia top exportcikkei


Kolumbia a világ 55. legnagyobb exportálója.


2018-ban Kolumbia 41,8 milliárd dollárnyi értékben exportált világszerte. Ez egy 10,6%-os növeekedést jelentett az előző évhez képest. Az exportok nagyrészét Észak-Amerikában adták el, melyet Latin-Amerika, Európa, Afrika, majd Ázsia és Ausztrália követ.


A következők alkotják a top tíz cikket, amit Kolumbia exportál.


1. Nyersolaj és szénbrikett


Ez messze a legnagyobb exportcikk Kolumbiában. Az összes export értékének 57%-át teszi ki. A nyersolaj teszi ki a nagyobb részt, a szén és szénbrikett a második.


2. Kávé és fűszerek


2018-as adatok alapján a kávé és a fűszerek jelentik az összes export 5,6%-át.


3. Drágakövek és értékes fémek


Az arany, a drágakövek, a platina, és más értékes kövek a 2018-as exportok 3,9%-áért feleltek. Az USA a Kolumbiai arany legnagyobb befogadója, az éves aranyszállítmányok 69%-ával.


4. Műanyag


A legtöbb műanyag exportot nyersanyagként adják el a külföldi gyáraknak. Ezek a 2018-as exportok 3,7%-át teszik ki.


5. Élő fák és vágott virág


A vágott rózsa jelenti a legfőbb virágexportot Kolumbiából. Az élő fa exportja egzotikus és őshonos fajtákból áll, különböző célokra. Együttesen az export 3,5%-áért felelnek.


6. Gyümölcsök és magvak


Kolumbia nagy exportőre a trópusi gyümölcsöknek, magvaknak és gabonának. A banán, rizs, kakaóbab és olajos magvak adják az összes export 2,5%-át.


7. Vas és acél


A vas és acél alkotja Kolumbia exportjainak 1,6%-át. A legtöbb termék ipari minőségű alapanyag a gyártó- és építőipar számára.


8. Járművek


Kolumbia tisztességes mennyiségű járművet is exportál. 2018-ban Kolumbia 645,7 millió dollárnyi értékben adott el járműveket külföldi piacokra.


9. Zsírok, és állati valamint növényi olajak


Kolumbia sokfajta pálmafa hazája. A pálmaolaj, más növényi és állati olajjal az összes export 1,5%-áért felelt 2018-ban.


10. Cukor és édességek


Kolumbia a kiterjedt cukorültetvényeiről ismert; a cukortermékek ebből a szektorból a legutóbbi évben az exportok 1,2%-át tették ki.


Image by megahogar from Pixabay


Hozzászólások (0)


Spanyolimádóknak

Partnereink írták