Pablo Escobar fia új tényeket tár fel apja életéről


Hozzáadva: 2022. Február 20. Megtekintve: 568

Egy nemrég készült dokumentumfilmből eddig még nem ismert adatokat, történeteket és titkokat tudhatunk meg az emberiség történelmének egyik legveszedelmesebb alakjáról. A filmben megjelenik Pablo Escobar fia, felesége és az utolsó akciót vezető parancsnok is, Miguel Alfredo Maza Marquez. A legnagyobb drogbáró életével kapcsolatban azonban a mai napig rettenetesen sok az egymásnak ellentmondó beszámoló. Pablo Escobar 1993 december 2-án vesztette életét, de emléke és életének utóhatásai a mai napig megjelennek Kolumbia mindennapjaiban.


Alfredo Maza Marquez 37 éve dolgozott a Kolumbiai Nemzeti Rendőrségnél, amikor is beleegyezett abba, hogy az országának legrettegettebb figurájáról kicsit meséljen. A dokumentumfilm angol és spanyol nyelven megtekinthető a következő linken: https://www.youtube.com/watch?v=MfF9kczp5gc.Pablo Escobar neve a kolumbiaiak számára nem feltétlenül az drogkereskedelemmel van összekötve. Számukra a mindennapos terrorista támadások, amelyek lövöldözésekkel és robbantásokkal jártak sokkal inkább zavaróak voltak, mint az Egyesült Államokkal folytatott feketekereskedelem. Ezek a zavargások általában az ellenséges kartellek között robbantak ki, de gyakran a nem engedelmeskedő politikai szereplőket kellett ezen eszközök segítségével elrakni az útból. A helyzet odáig fajult, hogy az akkori kolumbiai miniszterelnök kétségbeesetten fordult Alfredo Maza Marquezhez és tanácsot kért tőle a lehetséges megoldásokkal kapcsolatban. A parancsnok erre azt válaszolta, hogy mindegy minden áron, de harcolni kell a kartellekkel, mert egy bűnszervezet sem emelkedhet a kolumbiai kormány fölé.


Pablo Escobaréknak ez viszont sikerült. A vezér karrierje végére nemzeti becsületet tudhatott magáénak. A siker viszont még több vérengzéssel járt.A következőekben Pablo Escobar fia, Sebastian Marrouqin is beszámol apja életéről. Sebastian hosszú idő után nemrég visszatért Kolumbiába és megpróbálja kikutatni Pablo Escobar múltját.


Egy 2017-es kocsikázás során Sebastian Marrouqin elmeséli, hogy Bogota utcáin ha valaki híres, vagy a politikai körökben magas szinteken jár, akkor érdemes nem csak biztonsági őrökkel megjelenni, hanem mentőautót is érdemes bevenni a konvojba.


Sebastian beszámolójából kiderült, hogy apja meg akarta semmisíteni Bogotát és az ő idejükben nem lehetett csak úgy szabadon kocsikázni a kolumbiai városban anélkül hogy meg ne támadták volna az autót. A helyzet ma sem változott sokat és jobb ha viszonylag rövid időket vagyunk kint Bogota utcáin.


Sebastian 20 év után először vesz kezébe családi fényképeket. Ezeken a képeken sok családi barát is szerepel, akik közül már sokan nem élnek. Ezek az emberek nem természetes halállal távoztak el. A fényképek nyilvánosságra hozatala tehát meglehetősen kockázatos.


A dokumentumfilmben Pablo Escobar közeli ismerősei is megszólalnak. Elmondják, hogy a vezető nagyon szerette a spagettit. Halála előtt is ezt az ételt fogyasztotta. A barátok beszámolójából továbbá kiderül az is, hogy Kolumbiában a legnagyobb bűncselekményeket a politikusok követik el. A kartellek csak együttműködnek velük. Ha pedig nem tetszik valami egy kartellnek, akkor erőszakhoz folyamodnak és ha pedig egy vezető nincs jó helyen, akkor azt megpróbálják eltávolítani. A feltételezések szerint ez történt Pablo Escobarral is.Luis Alirio Calle, Kolumbia egy neves újságírója is megszólal a dokumentumfilmben. Elmondja, hogy a Pablo üzletei egy idő után hatalmas mennyiségű pénzt kezdtek generálni. Senki nem tudta pontosan, hogy mennyi bevétel származik a feketekereskedelemből. Ezekből a pénzekből lehetett finanszírozni az egyre növekvő számú fiatal zsoldoshadsereget.


A sicario hadsereg


Pablo Escobar innovatív tevékenységének köszönhetően egy teljesen új foglalkozás született Kolumbiában. A sicario spanyolul bérgyilkost jelent. Pablo megtanította a sicario-kat motorozni. Ezeket a fiatal kegyetlen motorosokat alkalmazták és velük tudták jó hatásfokkal kivetelezni az akcióikat. Az ügyes motorosok egy pillanat alatt likvidálták a célpontot és gyorsan tovább hajtottak, így a rendőrség számára szinte lehetetlen volt elkapni őket.
Incidens a Monaco épület mellettSebastian Marrouqin a mai napig emlékszik a Monaco épület mellett felrobbantott bombára, amelynek segítségével családját próbálták eltenni láb alól. Sebastian Marrouqin húga majdnem meghalt az incidens során. Apja erre 200 bomba felrobbantását rendelte el Kolumbiában. Ekkorra tehető a kolumbiai vezér teljes megőrülésének kezdete. Első ránézésre, a sokszor Robin Hoodnak becézett Pablo Escobar egy szimpatikus embernek tűnt. Nehéz volt kinézni belőle tehát, hogy ilyen mennyiségű brutális bűncselekményt fog majd elkövetni.


Pablo Escobar feleségeVictoria Eugenia Henao Vallejo, Pablo Escobar felesége többször megpróbált elválni. A bandavezér azonban nagyon ragaszkodó típus volt. Nem lehetett olyan könnyen megszabadulni tőle. Feleségét csokrokkal és ajándékokkal halmozta el. Állítólag azt mondta, hogy előbb hal meg, mint hogy elváljon, és tudjuk hogy Pablo Escobar nem volt egy könnyen meggyőzhető ember.


Kaszinózás Las Vegasban


1991-re Pablo Escobar lett a világ egyik leggazdagabb és legbefolyásosabb embere. Iszonyatos vagyonnal rendelkezett és erre illegális utakon tett szert. A fia élvezte az ebből megengedhető luxust. A 14 éves Sebastian Marrouqin barátnőjével kevesebb mint két hónap alatt majdnem fél millió dollárt kártyázott el Las Vegasban, ami mint jól tudjuk az Egyesült Államok része. Úgy tűnik az amerikaiakat nem nagyon zavarta, hogy a világ legvéreskezűbb bandavezérének fia náluk kaszinózik.


Pablo Escobar egyébként nyilvános beszédeiben teljes mellszélességgel kiállt a kolumbiai emberek jogai mellett és elítélte az agressziót. Az újságírók szerint Pablo Escobar nem akart többet, mint egy átlagos férfi. Szerető feleségét, gyerekeket és biztonságot. Állítólag a pénz őrjítette meg.


Pablo Escobar halála


A klinikai halál 1993 december 2-án állt be. Pablo Escobar egy ház tetején mezítláb halt meg. Egy golyó végzett vele. A kolumbiai rendőrparancsnok szerint Pablo Escobar halálát egy távcsöves puskából leadott lövés okozta és egy amerikai katona lőtte le a bandavezért. Pablo Escobar fia szerint ez viszont nem így van. Szerinte apja öngyilkosságot követett el és ezt a fényképek egyértelműen bizonyítják. Alfredo Maza Marquez szerint viszont Pablo Escobar nem volt ennyire bátor ember. Sokak azt mondják, hogy egy ellenséges kartell embere lőtte le.


Hol van a pénz?


Pablo Escobar halála után az egyik legérdekesebb kérdés, hogy hova tűnt vagyona. Itt több millió dollárról van szó, ha nem száz milliókról. Amikor a rendőrség rajtaütést hajtott végre Pablo Escobar házán, fia szerint ott akkor 20 millió dollár volt készpénzben. A rendőrség hivatalosan ebből 2 milliót vall be. A maradék 18 millió dollár sorsa viszont a mai napig nem ismert.


A pénz nyilván sok helyen van, különböző embereknél. A kolumbiai politikusok és rendőrségi dolgozók is sokat zsebre tudtak tenni ebből a vagyonból. Pablo Escobar halála után fia és feleség Cali-ba kellett hogy utazzon, hiszen itt székeltek az ellenséges kartellek vezetői és meg kellett velük egyezni a tűzszünetről.Hozzászólások (0)


Spanyolimádóknak

Partnereink írták