Mit érdemes tudnod, mielőtt Mexikóvárosba költöznél?


Hozzáadva: 2020. Július 08. Megtekintve: 858

Minthogy a világ egyik legnagyobb városa, Mexikóvárost nem lehet felfedezni néhány nap alatt. Ha ott élsz, akkor is tudod, hogy bizonyos részeit egyszerűen csak sohasem szeretnéd meglátogatni. Mexikóváros egy hatalmas hely, és sok ember könnyen elveszettnek érzi magát benne. Összezavarodnak, hogy hova is kéne menni, és hogy lehet oda eljutni. Olyat is hallottam, hogy néhány látogatót túlterhelik a helyiek, akik folyamatosan beszélni akarnak veled, akkor is, ha nem beszélsz spanyolul.


Mit érdemes figyelembe venned, ha Mexikóvárosba költözöl?


Értsd meg Mexikóvárost!


A Szövetségi Tartománynak 16 területe (‘delegaciones’) van, amit kerületekként lehet tekinteni, valamint Mexikó államának (Estado de Mexico), ami valójában egy különálló állam, egyes részeit is a város részének tekintik a helyiek. Minden egyes ‘delegacion’ több ‘colonia’-ra van osztva.


Mexikóvárosban nincs olyan, hogy teljesen rossz, vagy biztonságtalan delegation, mivel még a colonia-kon belül is láthatsz jó és rossz részeket. Gyakran ahhoz, hogy az egyik luxusövezetből eljuss egy másik fényűző és biztonságos területre, keresztül kell menned egy úgynevezett ‘pueblito’-n.


De ne aggódj, bár a pueblito-k kevésbé biztonságosak, mint más területek, de ez nem jelenti azt, hogy ha odamész, akkor kirabolnak és megölnek. Gyakran mentem keresztül pueblitokon busszal vagy autóval, sőt, volt, hogy egy kis időt is eltöltöttem bennük. Ha csak nem mutogatod kifejezetten a drága ékszereidet és elektronikai eszközeidet, biztonságban leszel. Csak légy értelmes!


Lakhatás Mexikóvárosban


A lakhatás Mexikóvárosban viszonylag olcsó, és a színvonal is magas. Ha dolgozni mész a városba, keress egy lakást vagy szobát a munkahelyedhez közel, mivel a város közlekedése borzasztó, és akár órákat is ingázhatsz naponta. Nem könnyű lakást találni, hacsak nem rendezed le a dolgokat még mielőtt megérkeznél, és nem fizetsz többet a kelleténél, mivel vannak olyan tulajok, akik a helyi árakat nem ismerő külföldiekből élnek. Az a tanácsom, hogy maradj egy szállodában vagy hostelben egy ideig, és keress helyet magadnak onnan.


Valószínűleg nem fogsz aláírni semmilyen szerződést a lakásodról, és ha mégis, az sem biztos, hogy jogilag érvényes lesz, de ez Mexikó, szóval érdemes alkalmazkodni a szabályaikhoz. Külföldikét valószínűleg megengedhetsz majd magadnak egy házat vagy egy szobát heti kétszeri takarítással, ha nem külön lakásban élsz. Meglepve tapasztaltam, hogy számos helyen található szolgálati helyiség kifejezetten a takarítónők számára, mivel ez igen gyakori Mexikóban.


Egy szobáért körülbelül 3000-5500 mexikói pesot kell majd fizetned egy hónapra (40-75 ezer forint).


Tömegközlekedés Mexikóvárosban


A helyiek többsége azt fogja mondani neked, hogy mindenképpen autóra van szükséged Mexikóvárosban, mivel a tömegközlekedés olyan rossz, mint Los Angelesben.


Kezdjük az alapoknál. 5 különböző fajta tömegközlekedési eszköz van Mexikóvárosban: metró, metrobus, RTP, camion-ok, és mikrobuszok.


Metró Mexikóvárosban


A metrón könnyű tájékozódni akár beszélsz spanyolul, akár nem, mert minden állomás könnyen felismerhető képpel van ellátva. A metró a város majdnem minden területét érinti Ponientét kivéve. Minden szerelvényen van egy elkülönített kocsi a nők számára.


Ha egy csak nőknek fenntartott kocsiban vagy, senki nem fogja átadni neked a helyét.


Metrobus-ok


Ezek olyan buszok, amiknek külön kialakított útvonala van, ezért nem kell a forgalomban araszolnia. Az idegesítő benne, hogy külön kártyát kell hozzá vásárolnod, amit fel kell töltened pénzzel, mielőtt felszállnál rá.


RTP


Az RTP-k hasonlóak a metrobus-okhoz, de normál úton közlekednek, a forgalomban. A legismertebb útvonal a Villa Cantera – Santa Fe, Paseo de la Reforma-n keresztül. Ezek a buszok rendkívül olcsók, csak 1 peso (~14 forint) fejenként, és 2 peso, ha gyorsjárattal mész. Egy-két óránként közlekedik egy rózsaszín busz is, kifejezetten a nők számára. A buszon készpénzzel tudsz fizetni.


Camion-ok & mikrobuszok (micro)


A camionok (nagy buszok) és mikrobuszok a legnehezebben érthetőek, de egyben a legkényelmesebbek is. A fenti közlekedési eszközökkel ellentétben ezeknek nincs fix útvonala, és jellemzően a buszmegállókban sem állnak meg. Hogy megállítsd a buszt, szólnod kell a sofőrnek, hogy tegyen le, vagy szimplán csak ints neki.


Ezek rendelkeznek egy célállomás-jelző táblával a busz elején. Viszont érdemes figyelembe venni, hogy ha nagy a forgalom, a busz kismértékben eltérhet az útvonalától. Néhány útvonalat ellenőrizhetsz a RutaDirecta-n, de az a tanácsom, hogy jegyezd meg, mi merre megy. Ha teljesen el vagy veszve, vagy nem vagy biztos, melyik busszal kéne menned, szállj fel egy olyanra, ami elvisz a Metro Chapultepec-re. Ott sok busz megáll, és valaki jó eséllyel el tud igazítani. Ezeken a buszokon is készpénzzel lehet fizetni.


Papírmunka és vízum Mexikóba


Rengetegen kérdeztétek, hogy lehet-e munkát vállalni Mexikóban munkavállalói vízum nélkül. A válsz igen, de ez attól is függ, hogy mit szeretnél csinálni. A legtöbb munkához, amit Mexikóban végeztem, nem volt szükség FM-3-ra (munkavállalói engedély), és ezek törvényes cégek voltak. Az egyetlen hely, ahol elkérték a letelepedési kártyámat, a CPK étterem volt. A cégek nagyrésze csekkel vagy készpénzben fizet, és soha nem kellett hivatalos szerződést aláírnom, mivel minden szóbeli megegyezéssel történt.


Nehéz FM3-at szerezni?


Sajnos ez egy hosszú és idegesítő folyamat, de lehetővé teszi, hogy bankszámlát nyiss, jogosítványt csinálj, és vállalkozást indíthass.


Munkakeresés Mexikóban


Az a javaslatom, hogy ha nincs előre lerendezett munkahelyed mielőtt Mexikóba költöznél, sokkal jobban jársz digitális nomádként, mintha a városban kéne dolgoznod.Hozzászólások (0)


Spanyolimádóknak

Partnereink írták