Mik Spanyolország fő export- és importcikkei?


Hozzáadva: 2020. Július 29. Megtekintve: 1208

Spanyolország sokat üzletel Németországgal, Franciaországgal és Olaszországgal, mint legfőbb európai kereskedelmi partnereivel, valamint az USA-val az óceán túloldalán. Franciaország a spanyol exportok legnagyobb élvezője, az ország exportáruinak 15,3%-át felvásárolva.


Az európai ország a 16. legnagyobb exportgazdaság a világon. Íme néhány a főbb export- és importcikkeiből.


Import


1. Nyersolaj


Spanyolország nyersolaj importjai az 1980-as évek óta növekednek. 2018 decemberéig az ország napi 1364 hordóval importált, ami rekordmagasnak számít. A rekordalacsony érték Spanyolország nyersolajimportjából 1984-ben volt, 825 hordóval naponta.


Európán belül Spanyolország a 6. legnagyobb energiafelhasználó, de nincs belföldi földgáz vagy folyékony energiahordozó termelése. Mivel az ország elhanyagolható olajkészletekkel rendelkezik, minden olajukat importálják olyan országokból, mint Nigéria, Mexikó, Oroszország, Irak és Szaúd-Arábia. Az ország 46%-ban a folyékony energiahordozókra támaszkodik, hogy kielégítsék az energiaigényeiket.


Akár 23 milliárd dollárt is költhetnek nyers kőolajra.


2. Acél


Spanyolország a tizennegyedik legnagyobb acélimportáló a világon. 2018-ban az ország majdnem tizenegymillió tonnányi acélt importált. Mivel Spanyolországban sok ipar az acélra épül, például az autóipar, vagy a fegyvergyártás, Spanyolországnak sok acélt kell importálnia, hogy kielégítse az igényeket.


Spanyolország évszázadok óta szállít acélt, mivel erős versenyzők a különböző seregek részére történő fegyvergyártás terén.


3. Ruházat és textil


Ha textilimportról van szó, akkor Spanyolország választása Kínára, Marokkóra, Portugáliára, Bangladesre és Törökországra esik. Mint a hatodik legnagyobb textilimportáló a világon, az ország importjai jelentősen nőttek az elmúlt néhány évben.


A tervezők a sokféleségre törekednek az anyagokban, ahogy elkészítik a terveiket és növelik a vállalkozásukat. Ez egyre több anyagot igényel a kereslet kielégítése érdekében, különösen, ha az adott anyag népszerű. Ezek a piacok nagyszerűek a kereskedelmi területeik sokfélesége miatt.


Export


4. Autók, autóalkatrészek és kiegészítők


Az autók nagy részt alkotnak Spanyolország export portfóliójában. Az ország autóexportjai a nyolcadik legnagyobb autógyártóvá tették világszerte, a listában közvetlenül Németország mögött áll. 2016-ra Spanyolország 2,8 millió autót adott el világszerte, 2019-ben pedig a spanyol személyautók USA-ba történő eladásából származó bevétel több, mint 36 millió dollár.


Spanyolország számos autómodellt gyárt a gyáraiban, köztük Nissan SEAT, Ford, Renault, Volkswagen, Opel, Mercedes-Benz, és PSA (Peugeot-Citroen) márkájúakat. Ezeket az autókat mind Spanyolország különböző városaiban, köztük Barcelonában, Vigoban, Figuerulasban és Martorellben gyártják. Tízből kilenc Spanyolországban gyártott autót exportálnak, több, mint 130 országba.


Az autóalkatrészeik és –kiegészítőik a 6. legnépszerűbbek a világon. Az autóipar Spanyolországban a GDP 10%-áért felel.


5. Finomított kőolaj


Spanyolország nyersolajat importál, majd az azt feldolgozó finomítókból származó finomított olajakat exportálja. Az 1980-as években Spanyolország elkezdett éves szinten több, mint 10 millió tonnányi finomított olajterméket exportálni. Az olajfinomítók kapacitása Spanyolországban 1000 hordónyi olajat tud feldolgozni naponta. Néhány finomított olajtermék többek között a benzin, a gázolaj, a kenőanyagok, a kerozin, és az aszfalt.


6. Gyógyszerek


Spanyolország híres a gyógyszereiről és gyógyászati termékeiről. A legnagyobb gyógyszergyártó cégek mindig is a legnagyobb spanyol exportálók közé tartoztak, és ahogy a spanyol gazdaság növekedett, az exportképességük is újjászületett. Egy olyan cég, mint a GSK 3,8%-os részesedéssel rendelkezik a gyógyszeriparban. A Cinfa, a Bayer, a Johnson and Johnson és a Sanofi-Aventis szintén nagy piaci szereplők Spanyolországban.


Spanyolország nagy visszatéréseket tapasztalt 2018-ban, mivel azok között az európai országok között volt, amelyek a gyógyszerek nagyrészét leszállították, összesen 9 milliárd dollárnyi gyógyszert értékesítve. 2019 első felében a gyógyszeripari cégek növekvő bevételekről számoltak be.


7. Olívaolaj


Az olívaolaj Spanyolország legnagyobb bevételtermelője, ha az export fogyasztási cikkekről van szó. Ez az ország vezető mezőgazdasági exportcikke. A spanyol olívaolajra irányuló kereslet még most is magas, az olívaolaj export pedig több, mint 2 milliárd eurót hozott az országnak 2018 májusáig.


Spanyolország továbbra is a világ vezető olívaolaj exportálója, a termelésük nagyrésze pedig az andalúziai területekről származik. Több, mint 500 cég foglalkozik a régióban olívaolaj exportálással, akik az Európai Unió összes olívaolaj-termelő területeinek felét birtokolják.


Bár szoros verseny van az olívaolaj-gyártók között Marokkóból és Tunéziából, Spanyolország marad a világ olívaolaj-termelési királya.


Ez csak néhány azokból az import- és exportcikkekből, amelyekben Spanyolországnak érdekeltségei vannak. Amíg Spanyolország Európa egyik legnagyobb gazdasága marad, az export és import viselkedésük jó eséllyel kiszámítható marad, mivel a gazdaságuk egyre erősebb alapokkal rendelkezik, amely ugyanazokon a befektetési lábakon áll.


Image by papagnoc from Pixabay


Hozzászólások (0)


Spanyolimádóknak

Partnereink írták