Mik a Dominikai Köztársaság fő export- és importcikkei?


Hozzáadva: 2020. Július 29. Megtekintve: 870

A Dominikai Köztársaságot sokan a Karibi-térség ékszerének tartják, és jó okuk van rá. Az ország Haitivel szomszédos, amely a Hispaniola-sziget nyugati oldalán található, amelyen a két ország osztozik.


A Dominikai Köztársaság egy gyönyörű ötvözete a szavannáknak, esőerdőknek és felvidékeknek, amelyek a legjobbakat kínálják a tengerpartok és különleges golfpályák miatt idecsődülő turistáknak.


De az ország nem csak a gyönyörű nyaralóhelyekről ismert. A Dominikai Köztársaság számos mezőgazdasági és ipari termék fő exportálója. A kikötőinek valamennyi forgalmát a Dominikai Köztársaság hivatalos kikötői hatósága felügeli.


A Dominikai Köztársaság fő exportcikkei


1. Kakaóbab


Az ország két fajta kakaóbabot termel: a Hispaniolát és a Sanchezt. A Hispaniola az exportoknak csak 4%-át teszi ki. A fennmaradó 96% a Sanchez fajtából kerül ki. Az utóbbi években az ország kakaóbabjai olyan értékesek lettek, mint Ecuador magasra értékelt kakaóbabjai. Az ecuadori fajtát Nacionalnak hívják, a dominikai babokat pedig az új National-ként dicsérik.


Az ország célja, hogy megtriplázza a hozamokat 2027-re. A Nemzetközi Kakaószervezet (ICCO) szerint a Dominikai Köztársaságból származó kakaó 40%-a finom ízű, ami azt jelenti, hogy fás, gyógynövényes, karamellás ízvilággal rendelkezik, amely gazdaggá és kiegyensúlyozottá teszi.


A Dominikai Köztársaság világszerte a kilencedik legnagyobb kakaóbab exportáló. Bár mindig is exportálta ezt a terméket, a 90-es években az USA volt az egyetlen piaca. Mára kiterjesztette a piacát, és a 60 ezer tonnás éves termelésének 90%-át exportálja. Ez többek között japán és európai uniós piacokra kerül szállításra.


2. Gyártott termékek


A ruhadaraboktól az optikai és műszaki berendezésekig valamint az orvosi eszközökig az ország exportja 2018-ban meghaladta az 5 milliárd dollárt. A fő exporttermékek a gyártott szállítmányokban az orvosi és optikai eszközök voltak. Ezek száma folyamatosan emelkedik, mivel folyamatosan növekszik az igény ezekre a berendezésekre.


Az gép- és felszerelés exportok is jól teljesítettek, és az országban a harmadik legmagasabb növekedést mutatták. Ezeket a termékeket illetően a legnagyobb exportpartnerek az USA, India, Haiti, Kanada és Németország.


3. Ékszerek


Az arany mindig is egy kifejezett exportcikk volt az arannyal és más drágakövekkel jól ellátott Dominikai Köztársaságban. Az ország ásványi kincsekben gazdagsága az ezüst, a nikkel és a réz exportját is lehetővé teszi. A larimar csak a Dominkai Köztársaságban található meg, és elengedhetetlen az ékszerek készítéséhez, ezért az ország vezető ékszerexportőr.


Az elmúlt évtizedben az arany iránti kereslet növekedésével az ország hatalmasat nyert a bányászati ipar intenzív fejlesztésével. A Pueblo Viejo-ban található bánya a legnagyobb aranybánya Latin-Amerikában, és bár némi csökkenés látható az ország aranytermelésében, elegendő tartalékkal rendelkeznek az exportpartnereik ellátásához.


A Dominikai Köztársaság hatalmas gipszkészletekkel is rendelkezik, emiatt fontos szereplő a cementiparban.


Fő importáruk


1. Kőolaj


A Dominikai Köztársaság mind a nyers, mind a finomított olajat importálja, mivel a gazdaságuk nagymértékben függ a gyártástól és a bányászattól. Mindkét olajigényes tevékenység folyamatos olajellátást igényel, hogy az ipart működtetni lehessen.


A finomított olaj vezeti a kőolajimportot, az összes import 10%-át adva az országban. Főként Venezuelából és Mexikóból importálnak olajat. Az ország körülbelül 37 ezer hordónyi olajat használ fel naponta.


2. Autók


Az autók jelentik a második legnagyobb importárut a Dominikai Köztársaságba, ahol az USA biztosítja az autóellátás oroszlánrészét. 2017-ben az USA 378 millió dollárnyi autót exportált az országba. Ez majdnem 50%-át tette ki az ország autóimporjainak.


Dél-Korea egy másik nagy játékos a latin-amerikai országba történő autóexportálás terén. Ugyanebben az évben ők körülbelül 150 millió dollár értékben exportáltak autókat az országba. Más versenyzők jelentős piaci részesedéssel Japán, amely 2017-ben 142 millió dollár értékben szállított autókat, valamint Németország, Svédország, Kanada, Mexikó, India, Chile és az Egyesült Királyság.


Az USA a vezető a kis személyautók, míg Mexikó a nehéz építőipari- és mezőgazdasági járművek terén.


3. Ipari nyersanyagok


Nyersanyagokat olcsóbb a Dominikai Köztársaságba importálni, mind késztermékeket. A törvény a nyersanyagokat részesíti előnyben, azaz ezekre kisebb vámot kell fizetni. Az ország fő nyersanyagimport-partnerei Mexikó, Brazília, Venezuela, Kolumbia, Ecuador, az Egyesült Államok, Argentína, számos kelet-csendes-óceáni ország és Ázsia.


Konklúzió


A milliárd dollárnyi gazdát cserélő import- és exportáruval a Dominikai Köztársaság a nyolcadik legnagyobb gazdaság Latin-Amerikában. Az importok 60%-a a gazdaságot és a helyi emberek megélhetését tartja fenn. Az ország egy felső-középkategóriás gazdasággal rendelkezik, amit a kereskedelem és a bányászat tart fenn, így az import és export fontos szerepet játszik az ország GDP-jének fenntartásában.


Image by Walkerssk from Pixabay


Hozzászólások (0)


Spanyolimádóknak

Partnereink írták