Mennyire nehéz magyaroknak megtanulni spanyolul?


Hozzáadva: 2022. Február 21. Megtekintve: 422

A spanyol nyelvet általában az egyszerűen elsajátítható nyelvek közé sorolják. Teszik ezt főleg azért mert a latin eredetű nyelvek családjának tagja és a mi anyanyelvünk is sok latin eredetű szót tartalmaz. Még jobb helyzetben vagy ha már tudsz egy kicsit angolul, hiszen az angol és a spanyol nyelv között sok a hasonlóság. A német és a germán nyelvcsaládba tartozó nyelvek viszont vajmi keveset fognak segíteni. A rövid bevezető után nézzük akkor a részleteket.


A spanyol nyelv az egyik legtöbb anyanyelvi beszélőt számoló nyelvek között van listázva. Ilyen szempontból a megtanulása nagyon csábító lehet, hiszen ha tudunk spanyolul, akkor nagyon sok emberrel tudunk a világon szót érteni. Az amerikai iskolákban az egyik leggyakrabban választott idegennyelvek közé tartozik, Európában pedig sokan azért választják, mert a franciával, a némettel vagy az orosszal összehasonlítva még mindig sokkal könnyebb a megtanulása.


Miért könnyű megtanulni spanyolul?


Az első és legfontosabb mozzanat, ami saját tapasztalaton alapul az a spanyol nyelv betűkészlete. Nem mondok el újdonságot, ha azt mondom, a spanyolok ugyanazt az ABC-r használják mint mi. Innentől kezdve ha például könyvet akarsz olvasni spanyolul, akkor nem kell egy teljesen új betűkészlethez hozzászoktatni a szemedet. Ez az orosz, kínai vagy japán nyelvekről nem mondható el.


Ha pedig latin betűket használó nyelvről beszélünk, akkor nagyon jó helyzetben vagyunk, hiszen automatikus módon hozzáférünk a könyvekhez. Vásárolj be spanyol nyelvű szépirodalmi könyvekből és kezdd el őket olvasni. Minden nap csak néhány percet/órát tölts ezzel és pár hónap után meglepően sokat fogsz tudni spanyolul. A kezdeti időszak nem lesz túl izgalmas, hiszen amíg még csak néhány spanyol szót tudsz, a könyvek nem adnak túl sok élvezetet. A kép viszont fokozatosan tisztulni fog.


A spanyol nyelvet továbbá azért könnyű tanulni, mert szinte semmilyen erőfeszítést nem kell tenned ahhoz, hogy anyanyelvi beszélőket találj. Ha Budapesten szeretnél spanyolul tanulni különösen jó helyzetben vagy, hiszen a magyar fővárost roppant mennyiségű spanyol turista látogatja. Csak sétálj végig a belvároson és szinte garantált, hogy fogsz spanyol szavakat hallani!


Arról pedig nem is kell beszélni, hogy Spanyolország karnyújtásnyira van. Egy néhány óra repülőút után már Madridban is landolhatsz és főleg amikor olcsók a fapados jegyek a két ország között, minden adott ahhoz hogy hatékonyan el tudd sajátítani a spanyol nyelvet. Ez nem mondható el a keleti nyelvekről például. Ha japánul szeretnél tanulni nem lesz könnyű dolgod, hiszen az ország 13 óra repülőútra van hazánktól.


A spanyol kultúra viszonylag közel áll a magyarhoz és Spanyolország az Európai Unió része. Így sok kulturális utalást megérthetsz, illetve a történelemórán hallotakat is fel tudod használni, amikor spanyol nyelvet tanulsz.


A spanyol nyelvtan egyébként kifejezetten könnyű, bár van néhány faramuci igeidő, de ezek elsajátítása nem egy nagy vasziszdasz. Nincs Der, Die, Das, mint a németben. A ragozás sem túl nehéz és sok szólással sem kell megküzdened a hétköznapi élet során. A spanyol nyelv nehézsége a kiejtésben rejlik és a magyarok még több évnyi Spanyolországban való tartózkodás után is erős akcentussal szokták beszélni a nyelvet. A kiejtésről el lehet még annyit mondani, hogy spanyolul úgy ejtjük ki a szavakat ahogyan azok le vannak írva. Nincs tehát olyan jellegű szenvedés mint a francia nyelv esetében, ahol két-három magánhangzó is lehet egymás mellett és azokat összevonva kellene kiejteni. A ñ jellel azért meg szokott gyűlni a bajuk a nem anyanyelvi beszélőknek, de ha sokat figyeljük a spanyolok artikulációját, akkor be lehet ezt is gyakorolni.


Spanyolul egyébként nem csak Spanyolországban beszélnek. A spanyol nyelvnek állítólag 450 millió beszélője van szerte a világban és ha esetleg a dél amerikai kontinensen találnád magad, akkor jó dolgod lesz, mert itt Brazília kivételével mindenhol spanyolul beszélnek.


Minden akkor kezd bedurvulni, amikor már jól tudsz spanyolul. A konyhanyelv ugyan kifejezetten egyszerű, de az iszonyatos mennyiségű anyanyelvi beszélő miatt óhatatlanul is kialakulnak dialektusok. Valamit így mondunk Mexikóban, de Spanyolországban mást jelent. Rengeteg ilyen kifejezéssel fogsz találkozni. A bevett szókapcsolatok, szólás mondások megint külön misét érnek. Sajnos ezeket a nyalánkságokat csak úgy tudod beépíteni szókincsedbe ha nagyon sokat beszélsz spanyol ajkú emberekkel és folyamatosan ki teszed magadat mind az írott, mind a beszélt nyelvnek. Sok sikert tehát az úton!Hozzászólások (0)


Spanyolimádóknak

Partnereink írták