Lakásvadászat… Kolumbiában


Hozzáadva: 2020. Július 28. Megtekintve: 748

A fogyasztói magabiztosság és a csökkenő kamatok segítenek a fővárosnak, Bogotának versenyezni a külföldi lakásvásárlókért.


Bogota Kolumbia fővárosa és legnagyobb városa körülbelül 8 millió fős lakosságával. Az ország politikai és gazdasági központjaként számos történelmi és kulturális attrakcióval rendelkzik, köztük az Aranymúzeummal is.


1. Piaci áttekintés


Kolumbia lakáspiaca hagyományosan stabil, és folyamatosan növekszik a 2018-as elnökválasztás, és a nemzetközileg alacsony olaj- és termékárak miatt kialakult gazdasági bizonytalanság ellenére is.


Bogota, amely Kolumbia legmagasabb lakásáraival és egyre modernebb és vonzóbb városközponttal rendelkezik, azt tervezi, hogy gyorsvasúti projekteket indít el a közeljövőben, ez pedig jó körülményeket nyújthat a lakásbefektetésekhez.


A kolumbiai peso amerikai dollárral szembeni 40 százalékos leértékelődése 2015 óta szintén vonzóvá tette a bogotai piacot a külföldi befektetők számára.


“A dollárban fizető vásárló számára Bogota kiváló lehetőséget jelent, hogy a korábbi évekhez viszonyítva sokkal alacsonyabb áron fektethessen be ingatlanba”.


Bogota felső-középosztálybeli negyedeiben a lakásárak átlagosan 4-6 millió kolumbiai peso körül alakulnak négyzetméterenként (320-480 ezer forint).


A Chapinero környék felkapott Parque 93 területén magasabbak az árak, itt a használt ingatlanokat négyzetméterenként 8 millió peso (640 ezer forint) körül veszik, az újépítésűek pedig akár 12 millióba (960 ezer forint) is kerülhetnek.


2. Ki vásárol Bogotában


Bár sok külföldi vásárló jellemzően Medelllinre és Cartagenára, Kolumbia második és harmadik legnagyobb városaira koncentrál, Bogota is vonz külföldi befektetőket, legtöbbjüket Spanyolországból, az USA-ból, Kanadából és Latin-Amerikai országokból, például Venezuelából.


A külföldi közösség is folyamatosan növekedett Kolumbiában az elmúlt néhány évben, és közülük többen is a helyi ingatlanok vásárlása mellett döntenek, mivel stabil befektetési lehetőségként tekintenek rá, hasonlóan a magyar ingatlanpiachoz.


A külföldi vásárlók körében legnépszerűbb bogotai környékek közé tartozik a Chapinero, egy gazdasági és kulturális központ, és Santa Barbara, a kaszinójával és közparkjával.


A külföldiek Bogotán kívül is vásárolnak házakat, csendesebb környékeken, például Chiaban, egy, a városközponttól 25 kilométerre északra található területen.


A La Calera és a közvetlenül rajta kívül található területek különösen vonzóak azok számára, akiknek nem kell Bogotába bejárniuk dolgozni.


Nagy házak, sok család, és sok külföldi – nagyrészük az Egyesült Államokból – akik kolumbiaiakkal házasodnak össze.


A városon kívül akarnak élni, mert bárhonnan tudnak dolgozni.


3. Vásárlási alapok


Kolumbiában nincsenek ingatlanvásárlásra vonatkozó korlátozások a külföldiek számára. Míg az ingatlanügyleteket egy jegyző kezeli, a legtöbb külföldi vevő általában a saját jogi képviselőjét fogadja fel.


Az ügyvédi költség jellemzően 3000 dollár (900 ezer forint) körüli, de 2000 és 5000 dollár (600 ezer és 1,5 millió forint) között változhat tranzakciónként.


A vevő jellemzően a vételár 1,94 százalékát fizeti ki adóként.


Az ingatlan jutaléka általában 3 százalék körül alakul (plusz adó), és ezt az eladó fizeti.


A legtöbb külföldi vásárló készpénzzel fizet, mivel a kolumbiai bankok nem adnak jelzáloghitelt külföldieknek az országban biztosíték nélkül.


Az ingatlanadót az ingatlan kataszteri értéke alapján vetik ki a kolumbiai önkormányzatok által meghatározott mértékben.


Image by Andres Martinez from Pixabay


Hozzászólások (0)


Spanyolimádóknak

Partnereink írták