Így tudnál megélni Kolumbiában havi 1000 dollárból


Hozzáadva: 2020. Július 30. Megtekintve: 808

A dél-amerikai kontinens északnyugati csücskén elhelyezkedő Kolumbia egy felkapott hely a nyugdíjasok és az olcsó, de kényelmes külföldi életet keresők körében. Míg 1000 dollár sok európai városban még a lakbérre se lenne elég, ugyanennyi jövedelemből Kolumbiában minden alapvető igényedet ki tudod elégíteni, és még egy kis szórakozásra is marad belőle.


1. Kulcspontok


  • Ha egy nyugdíj utáni úticélt keresel, ami megfizethető, és meleg, barátságos az éghajlata, érdemes lehet Kolumbiát is számításba venned.
  • Egy körülbelül havi 1000 dolláros bevételből kényelmes életvitelt tudsz finanszírozni Kolumbia szinte bármelyik városában.
  • Egy nemrégiben készült kutatás Kolumbiát a világ nyolcadik, és Ecuador után Dél-Amerika második legjobb nyugdíj utáni lakóhelyévé rangsorolta.


2. Lakhatás


A külföldiek számára megfizethető a minőségi lakhatás a legtöbb városban. A Numbeo.com árösszehasonlító weboldal adatai alapján egy átlagos egyhálószobás lakás bérleti díjának országos átlaga a belvárosokban és az elővárosokban is havi 290 dollár (85 ezer forint) alatt marad. Ha a partnereddel vagy egy barátoddal szeretnéd megosztani a lakásodat, akkor választhatsz egy szép három hálószobás lakást mintegy 500 dollárért a belvárosi negyedekben, és 400 dollárért a külsőbb részeken.


Néhány kolumbiai város egy kicsit túl drága lehet, ha 1000 dollárból egyedül szeretnél megélni. Például egy egyhálószobás lakás Cartagena belvárosában, Kolumbia karibi tengerpartján 550 dollár körüli összegbe kerül. Ugyanakkor más, a karibi parton található népszerű városok, például Santa Marta és Barranquila árai közelebb vannak az országos átlaghoz.


Bár néhány hely az ára miatt kieshet az 1000 dolláros költségvetésből, olcsóbb lakhatással rendelkező városokat Kolumbia valamennyi régiójában találhatsz, a tengerparton, a hegyekben, a síkságokon és az esőerdőben is.


3. Rezsi


A rezsiköltségek közé tartozik a víz, az áram, a szemétszállítás, a szélessávú internet, amelyek átlagosan 110 dollárba (32 ezer forint) kerülnek havonta a Numbeo.com szerint. A mobiltelefondíjak a választott díjcsomagtól függenek. A havidíjas csomagban egy perc 5 cent (15 forint) körül alakul, és akár a jelenlegi telefonodat is használhatod Kolumbiában.


A DirecTV műholdas TV Kolumbia sok részén elérhető. A csomagok tartalmaznak kolumbiai, nemzetközi spanyol és és angol nyelvű csatornákat is. Ezek közé tartozik a legnépszerűbb amerikai hír-, sport- és szórakoztató csatornák nagyrésze is.


2020 tavaszán a legolcsóbb csomag alapdíja 23 dollár (6800 forint), amely nem tartalmazza a telepítést és a prémium szolgáltatásokat. Ebben a csomagban összesen 105 belföldi és nemzetközi csatorna található.


4. Étkezés


A kolumbiai élelmiszerüzletek kiváló választékkal rendelkeznek friss gyümölcsből és zöldségből, általában nagyon alacsony áron. Vannak éves szintű árváltozások természetesen, de 2020 tavaszán a paradicsom átlagára 40 cent fontonként (260 forint/kg), a narancsé 42 cent fontonként (270 forint/kg), jóval alacsonyabb, mint sok amerikai városban. A kimért ételek, mint a csirke, kenyér, tészta, rizs és tojás széles körben elérhetőek és szintén nem túl drágák. A helyi sajt átlagosan 1,35 dollár fontonként (790 forint/kg), míg egy font rizs 37 centbe (240 forint/kg), egy tucat tojás pedig 400 forintba kerül.


A kolumbiai élelmiszerboltok polcai tömve vannak hozzávalókkal, amik megtöltik az éléskamrádat és változatossá teszik az otthon főzött ételeidet. Az importmárkák is egyre nagyobb számban elérhetőek a nagyobb kolumbiai városokban, de elég drágák a helyi-márkájú alternatívákhoz képest. A helyi előállítású ételekhez való ragaszkodás egy fontos módja a költségek alacsonyan tartásának. Egy egyedülálló ember, aki meggondoltan vásárol, és közel minden étkezését otthon készíti el, könnyen kijöhet akár 200 dollár alatt is egy hónapban.


Ha belefáradsz a főzésbe, az étteremben étkezés is egy kedvező árú választás lehet. A legtöbb kolumbiai környék bővelkedik az olcsó helyi éttermeben és nyílt ételárusokban. A Numbeo.com szerint egy alapvető éttermi étel átlagos ára csak picivel van 3 dollár (900 forint) fölött. Egy háromfogásos vacsora két fő részére már közelebb van a 20 dollárhoz, nem számítva az alkoholos italokat. Az éttermi ára egy fél literes belföldi sörnek átlagosan 91 cent (270 forint), míg egy importált akár 1,83 dollár (540 forint) is lehet. A sörök picit olcsóbbak a helyi piacokon.


A legtöbb kolumbiai városban a víz biztonságosan fogyasztható, míg az ország kevésbé fejlett részein már nem. Ugyanakkor az USA Betegségmegelőzési Központja azt javasolja, hogy az utazók ne kockáztassák meg a helyi víz fogyasztását az ország egyetlen részén sem. A palackozott víz is elérhető az élelmiszerboltokban, és 74 centet (220 forintot) kérnek egy másfél literes üvegért.


5. Egészségügy


2015-ben az International Living magazin Kolumbiát a világ nyolcadik, és Ecuador után Dél-Amerika második legjobb nyugdíj utáni lakóhelyévé rangsorolta. A magazin különösen a jó minőségű, alacsony költségű egészségügyi rendszere miatt dicsérte Kolumbiát. Magasan képzett egészségügyi szakembereket, és modern felszerelést és technológiát kínál a városokban az ország minden részén.


A közegészségügy, a fogászati ellátás, és a szemészet a kolumbiaiakkal megegyező feltételek mellett érhető el a külföldi állampolgárságú lakosok számára. A biztosítási díjak a jövedelemtől függenek, ahogy a vizitdíjak, és gyógyszerek költségei, és a kezelések, laborvizsgálatok és a kórházi ellátás díjai is. Jövedelemfüggő, alacsony költekezési korlátok is érvényben vannak.


Néhány egészséges külföldi úgy dönt, hogy lemond a közegészségügyi biztosításról. Ha sikeresen el tudod kerülni a nagyobb egészségügyi problémákat, ez a megoldás kevesebbe kerülhet, mint ha biztosítva lennél. Azonban érdemes utánanézni, hogy mennyibe is kerül egy kolumbiai biztosítás, mielőtt ezt az utat választanád. Lehet, hogy a belső békéd megéri ezt a költséget.


6. Egyéb kiadások


Körülbelül havi 100 dollárból könnyen ki kell jönnie a legtöbb alkalmi kiadásnak, mind a tisztítóeszközöknek, személyes higiéniai termékeknek és a szuveníreknek. Ezen termékek nagyrésze elég olcsó Kolumbiában, amíg a helyi márkákat választod. Adj hozzá egy kis plusz költekezést ruházatra, kozmetikumokra, lakásdekorációra, és hasonló dolgokra.


A tömegközlekedés is jól használható a kolumbiai városokban. A buszok utanként kevesebb, mint 65 centbe (190 forintba) kerülnek, vagy 31 dollár (9100 forint) körül vehetsz havi bérletet. A taxik alapára 1,30 dollár (380 forint) körül alakul, majd mérföldenként körülbelül 2,30 dollárt (kilométerenként 420 forintot) kell érte fizetni, ami hamar jelentős összeget tehet ki, ha ezt szokásoddá teszed. A motoros taxik, és motoros tricikli taxik gyakoriak sok városban, és jelentősen olcsóbbak a hagyományos taxiknál. Ugyanakkor veszélyesebbek is.


Bár lehet saját járművet is vásárolni Kolumbiában, valószínűleg túl költséges egy 1000 dolláros költségvetéshez, és a többi lehetőség mellett nincs is rá feltétlenül szükség.


7. A teljes összeg


A fentiek összessége egy megfelelő élethez 750 dollárt igényel havonta, és marad 250 dollárod a váratlan kiadásokra vagy kisebb plusz költekezésekre.


Ez egy egyedülálló ember egy egyszobás lakásban. Kolumbiában, akár csak bárhol máshol, ketten kicsit nagyobb lábon élhetnek, ha megosztják a költségeket.Image by ShonEjai from Pixabay


Hozzászólások (0)


Spanyolimádóknak

Partnereink írták