Hogyan tanulj spanyolul hatékonyan?


Hozzáadva: 2020. Július 06. Megtekintve: 990

Épp azon gondolkozol, hogy megtanulnál spanyolul? Netán már el is kezdted? Akár első idegen nyelvként szeretnél spanyolul tanulni, akár a már meglévő nyelveidet szeretnéd kiegészíteni vele, úgy gondoltuk, hogy Spanyolország nemzeti napja az ideális időpont, hogy adjunk néhány tippet ami segíthet a nyelvtanulás során.


Reméljük, hogy ezek a tanácsok segítenek gyorsan és hatékonyan megtanulni spanyolul, miközben élvezed is az egész tanulási folyamatot!


Tedd szórakoztatóvá a tanulást


Csak felületesen szeretnél spanyolul tanulni, hogy elboldogulj a nyaralásod során? Vagy arról álmodozol, hogy egy nap spanyol fordító lehess? Mindkét esetben valószínűleg jobban jársz, ha élvezed a tanulást.


A tanulási eszközök keverése egy jó mód arra, hogy gyorsan és élvezetesen tanulhass. Számos forrást találsz online, ami segítségedre lehet, a nyelvtani szabályok megjegyzését segítő daloktól kezdve egészen a kártyás programokig, amik a szókincsed gyors felépítéséhez járulnak hozzá.


Hogyan tanulj spanyolul ingyen


Ha azon tűnődsz, hogyan tanulhatnál spanyolul ingyen, kezdd a keresgélést az app store-ban! Rengeteg alkalmazás érhető el, ami segítségedre lehet a nyelvtanulásban. Némelyek ezek közül fizetősek, de a többi teljesen ingyenes, szóval miért ne kezdenéd ezekkel, hogy lásd, hogyan fejlődsz?


Ha egyike vagy a Spotify 100 millió felhasználójának, jusson eszedbe, hogy többre is használhatod, mint pusztán zenehallgatásra – akár spanyolul is tanulhatsz a Spotify-on. Rengeteg kurzus érhető el, mind a spanyol nyelv európai, mind a latin-amerikai változatához.


Tanulj egy társaddal


Ha az egyik haveroddal közösen tanultok spanyolul, az nagy hatással lehet a haladási tempódra. Amint összeállsz valakivel, késztetést érzel rá, hogy gyorsabban tanulj, és könnyebben maradhatsz motivált is. Lesz valaki aki teszteli a szókincsedet, megérteti veled a trükkös nyelvtani szabályokat, és segít azoknál a szavaknál vagy kifejezéseknél, amiket különösen nehezen jegyzel meg.


A társsal való spanyoltanulás ráadásul az ideális módja annak, hogy gyakorold a kiejtésedet. Ne feledd, hogy egy nyelv nem csak írásból áll, hanem a magabiztosan történő hangos kommunikáció is a része. Egy barátod segíthet ennek az elérésében.


Vedd körül magad spanyollal


Ez a top tanácsunk, amelyben minden fordítónk megegyezett, amikor arról volt szó, hogyan lehet gyorsan spanyolul tanulni. Vedd körül magad a nyelvvel amennyire csak lehetséges. Egy spanyol fordító a következőképp magyarázza:


“Az segített különösen a fejlődésben, hogy belemerítkeztem a kultúrába – zene, filmek, TV sorozatok, stb. A spanyol egy rendkívül zenei nyelv, ezért nagyon hasznos, ha hozzászoksz a tempójához és a kiejtéséhez.”


Ha megteheted, költözz egy olyan országba, ahol csak spanyolul beszélnek:


“A leghatékonyabb módja a spanyol, és majdnem bármely más nyelv tanulásának, ha olyan helyen élsz, ahol ez az egyetlen beszélt nyelv. Mindössze pár hónap alatt hatalmas haladást érhetsz el, és évekig tartó tanulást tudsz kiváltani.”


Ez a fajta merítkezés teljesen másfajta nyelvtanulást eredményez, mint amit pusztán tankönyvek biztosítanak. Ha olyanokkal vagy körülvéve, akik anyanyelvként beszélik a nyelvet, akkor mindent el fogsz sajátítani: a hanglejtést, a szlenget, a gesztikulációt, amik mind hozzájárulnak, hogy jobb spanyolul beszélő legyél.


Ha nincs lehetőséget egy spanyolul beszélő országba költözni, vagy egy hosszabb pihenést eltölteni ilyen helyen, még mindig körülveheted magadat a nyelvvel filmeken, podcastokon, internetes rádiókon keresztül. Akár ha csak Netflixen nézel sorozatokat, mint például a Narcos-t, már az is segíthet a megfelelő hanglejtés elsajátításában.


Kerülj kapcsolatba a gyermeki éneddel


Soha ne becsüld alá a gyerekeknek tervezett anyagokat, ha arról van szó, hogy spanyolul szeretnél megtanulni. Akár egy képekkel teletűzdelt “első ezer szó” könyvről van szó, akár a Dóra a Felfedező legújabb epizódjáról, a gyerekeknek szánt nyelvtanulós forrásokat úgy tervezték, hogy szórakoztatók és könnyen megjegyezhetők legyenek.


És ha már itt tartunk, miért ne tanulnál meg pár spanyol ovis mondókát? Az egyszerű kifejezések és fülbemászó dallamok szórakoztatóvá teszik a tanulást, és segítenek rövid idő alatt bővíteni a szókincsedet.


Tanulj spanyolul témák szerint


Egy egész nyelv megtanulása ijesztőnek tűnhat, de máris sokkal egyszerűbb lesz, ha témákra bontod a tanulást. Akár ételekkel, színekke, állatokkal, irányokkal, vagy bármilyen másik témával kezdesz, ha csoportokba szedve tanulod a szavakat, az segíthet könnyebben megjegyezni őket, mintha csak össze-vissza választanál ki szavakat, mindenféle kapcsolat nélkül.


Hogyan tanulj spanyolul álmodban


Egyre növekvő mennyiségű bizonyíték mutatja, hogy amit közvetlenül elalvás előtt megtanulunk, arra könnyebben fogunk emlékezni a következő napon. A kutatások ugyancsak részletezik, hogy az agy képes tanulni alvás közben is.


Mindig tartasz egy könyvet az éjjeliszekrényeden? Ha igen, cseréld le egy spanyol nyelvűre! És miért ne hallgathatnál egy spanyol podcastot közvetlenül lefekvés előtt? Sosem tudhatod, hogy mennyi fog belőle megragadni.


Mennyi ideig tart megtanulni spanyolul?


Lehetetlen pontos választ adni erre a kérdésre, mivel az, hogy mennyi idő alatt tanulsz meg spanyolul mindentől függ, kezdve azzal, hogy mennyi időt töltesz vele, egészen addig, hogy milyen a nyelvérzéked. Hogy mennyire veszed magadat körbe a spanyol nyelvvel, az is kulcsfontosságú a tanulási sebességed szempontjából.


Az internet tele van ígéretekkel, miszerint akár 10 nap alatt meg tudsz tanulni egy nyelvet (általában egy “titkos” módszerrel, amihez előbb fizetned kell, hogy megtudhasd a titkot). Ugyanakkor, ha valóban meg szeretnél tanulni spanyolul egy értékelhető szinten, akkor minimum egy évnyi tanulással kell számolni, de valószínűleg még ennél is többel.


Szerény véleményem szerint, ha így teszel, jól töltöd az idődet. A spanyol egy gyönyörű nyelv, ráadásul egy olyan, ami számtalan lehetőséget nyit meg a beszélői előtt világszerte. Anyanyelvi beszélők szempontjából a világ második leggyakrabban beszélt nyelve, és 20 országban beszélik elsődleges nyelvként.


Megteszed ma az első lépéseidet, hogy csatlakozz a világ 500 millió spanyolul beszélő emberéhez?


Reméljük, hogy ezek a tippek hasznosak lesznek számodra. Ha vannak saját tippeid is, miért ne osztanád meg őket komment formájában?Hozzászólások (0)


Spanyolimádóknak

Partnereink írták