Harmadik spanyol nyelvleckém egyszerű mondatokkal


Hozzáadva: 2020. Július 03. Megtekintve: 854

Ha velem tartottatok az előző két leckében már tudtok néhány kérdést spanyol nyelven, illetve el tudjátok mondani például a neveteket is.


A következőekben meg fogunk nézni egy pár egyszerű mondatot és ezen mondatok segítségével fejleszthetitek szókincseteket, valamint érdekesebbé tehetitek spanyol nyelven folytatott párbeszédeteket. Azt javaslom a következő leckére egy kicsit több időt szánj hiszen itt már hosszabb mondatok fognak szerepelni.


Az előző leckében egyszerű kérdésekkel foglalkoztunk és megtanultuk megkérdezn,i hogy a másik hol dolgozik, hol található a vécé, illetve megnéztünk néhány olyan kérdést is, amelyet nagy valószínűséggel meg fognak tőlünk kérdezni Spanyolországban. A második lecke folytatásaként tehát először nézzünk egy olyan mondatot amely nyelvtudásunkról fog beszámolni. Ez spanyolul a következőképpen hangzik:


Puedo ver películas en español sin subtítulos.


Úgy gondolom ez a mondat nem túl bonyolult, magyar fordításában azt jelenti hogy tudok filmeket nézni spanyol nyelven feliratok nélkül.


Ha esetleg megdicsérnének minket a következő kép válaszolhatunk rá:


Gracias, pero en realidad no soy un hablante nativo.


Valószínűleg már ki tudtad találni a jelentését de azért ide leírom ez azt jelenti, hogy köszönöm de valójában nem beszélek olyan jól mint egy anyanyelvi beszélő.


A következőkben próbáljuk meg bemutatni tanulási módszereinket egy spanyol anyanyelvi beszélőnek a következő mondat segítségével:


Puedo memorizar alrededor de cincuenta palabras nuevas en español al día.


Ez azt jelenti, hogy megközelítőleg ötven szót tudok új spanyol szót tudok egy nap alatt megjegyezni. A könnyebb érthetőség érdekében szavanként lebontanám a mondatot így ti is össze tudjátok rakni a jelentését:


  • puedo - képes vagyok
  • memorizar - megjegyezni
  • alrededor - megközelítőleg
  • cincuenta - ötven
  • palabras - szó
  • nuevas - új
  • español - spanyolul
  • día - nap


Most pedig nézzünk két nagyon fontos mondatot. Ezen mondatok segítségével megdicsérhetjük beszélgetőtársunkat:


Eres guapo.


Ez azt jelenti hogy jól nézel ki és férfiakkal szemben használhatjuk. Ha beszélgetőpartnerünk nő a következő mondatot használjuk:


Eres guapa.


Az utolsó mondat pedig spanyolul a következő lesz:


Esa chaqueta te queda bien.


Ez azt jelenti magyarul hogy jól áll rajtad a dzseki.


Ennyi lenne a mai spanyol nyelv lecke. Hogy tetszett? Ugye nem is volt olyan nehéz. Úgy gondolom ezen egyszerű mondatok segítségével szépen fokozatosan haladhatsz a folyékony nyelvtudás felé.


A szavakat és kifejezéseket tanulhatod egyenként is, ha így szeretnél tenni, kattints a következő linkre.


Ha szeretnél még többet tanulni, javaslom lájkold Facebook oldalunkat, így minden nap értesítést kaphatsz abban az esetben ha új ingyenes spanyol nyelvlecke kerül fel az oldalra és soha nem maradsz le semmi fontosról Spanyolországgal vagy Dél-Amerikával kapcsolatban.


További jó tanulást kívánok és találkozunk a következő leckében!Hozzászólások (0)


Spanyolimádóknak

Partnereink írták