Hányan, és hol beszélnek spanyolul?


Hozzáadva: 2020. Július 06. Megtekintve: 3289

Mivel az egyik legtöbb beszélővel rendelkező nyelv a világon, sokan tanulnak spanyolul, és sokat tanulnak a spanyol nyelvről. Hogy pontosan hányan is beszélnek spanyolul? Hány spanyolul beszélő ország van, és hol számít hivatalos nyelvnek? Ezekre, és más kérdésekre is választ kaphatsz.


A spanyol nyelv rövid története


A spanyol, akár a francia, az olasz, a román vagy a portugál, egy újlatin nyelv, amely a vulgáris (közönséges) latinból fejlődött ki. Az Ibériai-félszigetről származik — Európa délnyugati csücskéből, ahol ma Spanyolország és Portugália található. A vulgáris latin kasztíliai változata (amely Spanyolország Kasztília nevű területéről kapta a nevét) keveredett a mórok arab dialektusával, mikor elfoglalták a terület egy részét. Több évszázadnyi keveredés után az 1200-as évekre kialakult a szabványos spanyol nyelv.


A kasztíliai ugyanakkor nem az egyetlen dialektusa a spanyol nyelvnek. Az andalúziai dialektus körülbelül ugyanabban az időben jelent meg, és Spanyolország déli részein még ma is beszélik. Később, a 16. században Spanyolország Amerikában alakította ki a birodalmát, és a nyelvét is magával vitte. Ma a világ spanyolul beszélő lakosságának kevesebb, mint 10 százaléka él Spanyolországban.


Hol beszélnek spanyolul a világon?


Rengeteg spanyolul beszélő ország van a világban, mivel a spanyol a következő 20 országnak valamint Puerto Riconak is hivatalos nyelve: Argentína, Bolívia, Chile, Kolumbia, Costa Rica, Kuba, Dominikai Köztársaság, Ecuador, El Salvador, Egyenlítői Guinea, Guatemala, Honduras, Mexikó, Nicaragua, Panama, Paraguay, Peru, Spanyolország, Uruguay és Venezuela. Bár nem hivatalos nyelv, sokan beszélnek spanyolul az Egyesült Államokban, Belize-ben, Andorrában és Gibraltáron is.


Hányan beszélnek spanyolul a világon?


A spanyolnak több, mint 450 millió anyanyelvi beszélője van, így a kínai után a második leggyakoribb nyelv a világon. A spanyol után az angol következik, mintegy 360 millió anyanyelvi beszélővel. Az angol és a francia után a spanyolt tanulják harmadik legtöbben világszerte. A 450 millió anyanyelvi beszélő mellett közel 75 millióan beszélik a spanyolt második nyelvként.


Hányan beszélnek spanyolul az Egyesült Államokban?


Az Egyesült Államokban több, mint 43 millióan beszélik a spanyolt elsődleges nyelvként (a lakosság 13 százaléka), és ez a szám folyamatosan csak nő. Emellett az Egyesült Államokban közel 12 millió kétanyanyelvű spanyolajkú is él. Ezzel ez a második legnagyobb spanyolul beszélő ország a világon (Mexikó után), de előrejelzések szerint 2050-re az USA válhat a legnagyobbá.


A spanyolul még nem beszélő amerikaiak is igyekeznek megtanulni a nyelvet: a spanyol a leggyakrabban tanult nyelv az USA-ban. Az egyetemi hallgatók 50 százaléka, az alsó tagozatosoknak pedig több, mint 70 százaléka a spanyolt választja. Ez jelentősen több az egyetemisták 12, és az alsósok 15 százalékánál, akik a franciát, a második leggyakoribb nyelvet választják.


Hányan beszélnek spanyolul Latin-Amerikában?


121 millió anyanyelvi beszélővel Mexikóban él a legtöbb spanyolajkú a világon. A spanyol Mexikó hivatalos nyelve, több Közép- és Dél-Amerikai országhoz hasonlóan. A legnagyobb spanyol nyelvű Dél-Amerikai országok közé tartozik Kolumbia (46 millió spanyol beszélő) és Argentína (41 millió spanyol beszélő). A Latin-Amerikai népesség mintegy 60 százaléka beszél spanyolul. A többiek nagyrésze (34 százaléka) portugálul, egy kis részük pedig más nyelveken, például franciául, angolul és különféle maja nyelveken beszél.


Hányan beszélik a spanyolt Európában?


A spanyol nyelv Spanyolországból származik, így természetes, hogy ez Európa spanyol nyelvi központja. Ugyanakkor a 46 millió fővel Spanyolország az Egyesült Államok mögé került, így világviszonylatban itt csak a harmadik legnagyobb a spanyolul beszélő népesség.


Európában Andorrában és Gibraltáron is széles körben elterjedt a spanyol nyelv, de ezek hivatalos nyelvei rendre a katalán és az angol. Svájcban körülbelül 150 ezren, azaz a lakosság 2,2 százaléka beszél spanyolul. A spanyol az Európai Unió 24 hivatalos nyelvének egyike, és kisebb számban más európai országokban is beszélik, így például Olaszországban, Németországban, Franciaországban és az Egyesült Királyságban.


Hányan beszélnek spanyolul a világ többi részén?


Bár a spanyolul beszélők nagyrésze Amerikában és Európában él, a világ más részein is beszélik ezt a nyelvet. Egy említésre méltó ország a Fülöp-szigetek, ahol a spanyol hivatalos nyelv volt a 16. század végétől szinte egészen napjainkig. A Fülöp-szigetek ugyanis spanyol uralom alatt állt 1565 és 1898 között, de a spanyol nyelv a spanyol-amerikai háború után is hivatalos nyelv maradt az angollal közösen egészen 1987-ig, amikor választható nyelvvé nyilvánították. Manapság körülbelül 3 millió fülöp-szigeteki beszél spanyolul vagy chavacano nyelven — ez utóbbi egy spanyolon alapuló kreol nyelv.


Afrikában, Egyenlítői Guineában a spanyol a három hivatalos nyelv egyike, és a lakosság közel 68 százaléka beszéli. Ugyancsak spanyolul beszélnek Észak-Afrika spanyol ellenőrzés alatti területein, és Marokkóban, ami földrajzilag Spanyolországhoz közel található. Végül, kisebb spanyolul beszélő közösségek találhatóak Angolában és Dél-Szudánban is.Hozzászólások (0)


Spanyolimádóknak

Partnereink írták