Érdekel, hogy nehéz-e spanyolul tanulni? Itt megtudhatod a választ!


Hozzáadva: 2020. Július 06. Megtekintve: 1644

Az olimpiai sportolók elképesztő dolgokra képesek. Született tehetség, több ezer órányi gyakorlás, és hatalmas elhivatottság kombinációja kell ahhoz, hogy olyan magas szintre fejlesszék a képességeiket, hogy már könnyűnek tűnjön amit csinálnak.


De ez nem azt jelenti, hogy valójában könnyű is, amit csinálnak.


Egy új nyelv megtanulása, akárcsak egy maraton lefutása, vagy egy fejesugrás egy olimpiai medencébe, nem egy könnyű feladat. Ehhez is szükség van egy kis tehetségre, sok gyakorlásra, és rengeteg elszántságra.


Mind tudjuk, hogy nem lesz könnyű. De egy ponton meg kell kérdeznünk magunktól: “Nehéz spanyolul tanulni?”


És ez egy jogos kérdés. Tudnod kell, hogy beletedd e az idődet és energiádat valamibe, ami akár oyan nehéz is lehet, mint nos, kijutni az olimpiára!


Szóval, mennyire is nehéz spanyolul tanulni? Sajnos nincs egyszerű válasz erre.


Ebben a bejegyzésben megvizsgálunk néhány tényezőt, amik nehézzé teszik a spanyolt, és néhányat, amik viszont könnyűvé. Eldöntheted magadnak, hogy ezek alapján mennyire lenne könnyű számodra spanyolul tanulni, miután elolvastad ezeket a szempontokat.


Rajtad múlik, mennyire nehéz spanyolul tanulni


Mielőtt egyáltalán szóba kerülne a spanyol nyelv, rengeteg egyéni tényező van, amik befolyásolják egy nyelv elsajátításának a tempóját.


Az egyik legjobb mutatója, hogy mennyire könnyen tanulnál meg spanyolul, ha már beszélsz egy második nyelvet. Egy második nyelv ismerete sokkal könnyebéb teszi egy harmadik (és negyedik, és ötödik,…) nyelv megtanulását.


Ez különösen igaz, ha már elsajátítottál egy másik újlatin nyelvet, mivel a nyelvtani szerkezetek nagyrésze és számos szó hasonló a nyelvek ezen csoportjában.


Ha semmilyen nyelvet nem beszélsz az magyaron kívül, akkor kicsit nehezebb dolgod lesz, mivel az alapoktól kell indulnod.


Akkor is könnyebb lehet számodra a spanyoltanulás, ha tudsz kommunikálni spanyol anyanyelvű emberekkel. A másokkal történő személyes gyakorlás egy fontos része a tanulási folyamatnak, és ha vannak a környékeden spanyol anyanyelvűek, neked is több lehetőséged lesz gyakorolni a nyelvtudásodat.


A spanyoltanulás akkor is könnyebb lehet, ha korai életkorban elkezdted. A gyerekek számára általában könnyebb a nyelvtanulás, mert ők alapvetően az új információk befogadásával és alkalmazásával bővítik a tudásukat, ahogyan az anyanyelvüket is megtanulják.


A jó hír, hogy ha voltak spanyolóráid iskolában, akkor már rendelkezel alapvető ismeretekkel a nyelvvel kapcsolatban, amire tudsz majd építeni. Bár ez az előny csekély, könnyebbé teheti a folyamatot.


Érdemes egyáltalán megpróbálni spanyolul tanulni?


Igen!


Tényleg más választ vártál?


Egy új nyelv megtanulása mindig örömöt okoz, pláne ha nehezebb helyzetből indulsz neki.


Természetesen lehet, hogy nem lesz egyszerű. De ha egy kis kihívás megakadályozta volna az embereket, hogy új dolgokat próbáljanak ki, akkor az olimpia nagyon unalmas lenne.


Egy ellentmondás azonban: nem fogsz messzire jutni, ha a spanyolt kötelező feladatként fogod fel. Taláj egy okot, ami inspirál, hogy tanulj. Mi motivál, hogy megtanulj spanyolul? Használd ezt megerősítésnek, ha a dolgok nehézzé válnak.


Mielőtt elkezdesz rajta dolgozni, érdemes eldöntened, hogy milyen szintű nyelvtudást szeretnél elérni. Ha csak néhány alapvető dolgot tanulnál meg egy utazásra, akkor sokkal könnyebb lesz számodra a tanulás, mintha teljesen folyékonyan szeretnéd beszélni az adott nyelvet.


Bármi is legyen az okod a tanulásra, biztosan meg fogja érni az odavezető út.


Nehéz spanyolul tanulni? 6 tényező, amit érdemes figyelembe venned, mielőtt megkezded a tanulmányaidat


A spanyol egy összetett nyelv. Néhány dolog nehezebbé, mások könnyebbé fogják tenni, különösen, mivel már beszélsz magyarul.


Nézzünk néhány kihívást, amivel találkozhatsz utad során.


3 ok, amiért a spanyolt nem nehéz megtanulni


Már most is sok szót ismersz a rokon szavak miatt


Az angol és a spanyol számos olyan szóval rendelkezik, amelyek hasonlónak néznek ki, és a jelentésük is hasonló, például az adopt-adoptar (örökbe fogadni) vagy participar-participate (részt venni) szópárok. Ezeket angol-spanyol rokon szavaknak hívják, és könnyebbé teszik a spanyoltanulást az angolul tudók számára.


Mivel egy ilyen rokon szóról már ránézésre meg tudod mondani, hogy mit jelent, a szókincsed egy részét már eleve tudni fogod, mikor elkezdesz tanulni.


Ugyanakkor fontos megemlíteni, hogy hamis rokonok is vannak. Ezek hasonlónak néznek ki, de valójában különböző a jelentésük, ilyen például a spanyol “sopa”, ami nem szappant (angolul “soap”) hanem levest jelent.


Könnyen belesétálhatsz ebbe a csapdába, úgyhogy mindenképpen tanuld meg ezeket a hamis rokonokat, hogy elkerüld az összekeverésüket!


A mondatszerkezet hasonló az angolhoz


A spanyolnak és az angolnak nagyon hasonló a mondatszerkezete, amivel a csata felét már meg is nyerted! Néhány kivételtől (mint például a melléknevek sorrendje) eltekintve a spanyol és az angol is az SVO (alany-állítmány-tárgy) mondatszerkezetet használja. (és sok esetben a magyar is)


Vannak nyelvek, amelyek teljesen más szórendet alkalmaznak, ezért ez a hasonlóság is eggyel kevesebb megtanulandó dolgot jelent.


A spanyolban sok szabály és minta van, amit követni lehet


Az angolhoz hasonlóan, a spanyolban is sok szabály van, ami alól rengeteg a kivétel. De számos olyan szabály is van, amik tényleg működnek, és minél többet tudsz ezekből, annál inkább elsajátíthatod a nyelvet. Figyeld meg ezeket a mintákat a tanulásod során, és sokkal egyszerűbbé válik a spanyol nyelv megtanulása.


Például, az igék összekapcsolása, vagy egy mondat felépítése elég egységes a nylevben, ezért csak a szabályait kell megtanulnod (a kivételekről kicsit később lesz szó).


Minták mindenhol vannak. Hamar észre fogod venni, hogy például az “o”-ra végződő főnevek gyakran hímneműek, míg az “a”-ra végződőek gyakran nőneműek. Még a kivételekben is találhatsz mintát: az “-ema”-ra végződőek majdnem mind hímneműek, mind például az “el poema” (a vers), és az “el tema” (a téma).


Tartsd nyitva a szemedet még több mintára, és könnyebben fogsz tudni tanulni.


3 okt, amiért nehéz spanyolul tanulni


A spanyolban sok rendhagyó ige van


A rendhagyó igék nehezebbé teszik a spanyoltanulásod útját.


Sok ige rendhagyó, ezért valószínűleg hétköznapi beszélgetésekben is találkozni fogsz velük. Ez létfontosságúvá teszi a leggyakoribb rendhagyó igék megtanulását.


Bár elsőre nagyon nehéznek tűnhet, csak rá kell szánnod egy kis időt, és meg kell tanulnod ezeket a nehezebb igéket. Ahogy tanulsz, észre fogsz venni néhány mintát, amiről már beszéltünk korábban, és amelyek megkönnyítik a dolgodat.


Ne feledd, hogy ez a nyelv egyik legnehezebb része, úgyhogy ne add fel, ha több ideig tart, mire megtanulod ezeket.


A spanyolban vannak nyelvtani nemek


Az angollal (vagy a magyarral) ellentétben a spanyolban a főnevekhez mindig tartozik egy nem is. Kezdetben eltarthat egy kis ideig, mire ezt megszokod.


A nemek gyakran mindenféle különösebb ok nélkül tartoznak egy-egy szóhoz: sok esetben egész egyszerűen meg kell jegyezned, hogy az adott szó hímnemű vagy nőnemű-e.


És a nem fontos: egy főnév neme befolyásolja a körülötte lévő szavakat, mint például a mellékneveket és a névelőket. Elsőre ez frusztráló lehet, de ha az új főneveket rögtön a nemükkel tanulod meg, könnyebben fog később emlékezni rájuk.


Bár ezek gyakran elég véletlenszerűnek tűnnek, azért van néhány szabály a nemekkel kapcsolatban is. Ahogy tanulsz, idővel érezni fogod, hogy bizonyos dolgok miért bizonyos neműek a nyelvben.


Például, különböző nemű emberek egy csoportjára mindig hímneműként hivatkozunk, míg számos állat neve lehet hímnemű vagy nőnemű is, az aktuális állat nemétől függően.


Ha nem vagy benne biztos, hogy hogyan tanuld a nyelv ezen részét, kezdd a szabályok megtanulásával.


A kiejtést nehéz lehet elsajátítani


A spanyol ábécé betűinek nagyrésze megegyezik az angol ábécé betűivel. Ugyanakkor, a spanyol kiejtés lényegesen eltér az angoltól, még akkor is, ha a betűk ugyanazok.


Különös figyelmet igényelnek a magánhangzók, amiket másképp kell ejteni, mint az angol megfelelőiket.


Bizonyos értelemben a spanyol magánhangzókat könnyebb megtanulni: az angol magánhangzókkal ellentétben, amelyeknek számos különböző kiejtése lehetséges, a spanyol magánhangzókat általában ugyanúgy kell ejteni, függetlenül a környzettől. Pélául az “e” betűt egy “eh” hangként ejtik, mint az angol “met” szóban.


Ugyanakkor ezeknek a hangoknak az elsajátítása kihívás lehet a nem anyanyelvi beszélők számára. És ne is beszéljünk a hírhedt pörgetett “rr” hangról!


Kell hozzá némi gyakorlás, de idővel menni fog.


Hogyan tedd egyszerűbbé a spanyoltanulásod folyamatát


Mindegy, mennyire találod nehéznek a nyelvet, bizonyos módszerekkel egyszerűbbé teheted a spanyol nyelvtanulásodat.


Íme néhány tipp!


Találd meg a tanulási stílusodat


Mindenkinek különböző tanulási stílusa van. Találd meg a sajátodat még kezdés előtt, hogy előnnyel indulhass.


Például, ha vizuális típus vagy, akkor a spanyol nyelvű podcastok valószínűleg nem a legjobbak számodra.


A kulcs, hogy okosabban tanulj, ne keményebben.


Hagyj időt a tanulásra


Egy új nyelv megtanulása időt igényel. Sehova nem fogsz jutni a tanulmányaiddal, ha nem hagysz rá magadnak időt. Hogy elérd a spanyolos céljaidat, próbálj rendszeresen dolgozni a célod érdekében, akkor is, ha ez csak 15 percet jelent naponta.


Tedd a tanulást a napi rutinod részévé, hogy biztosan haladj vele.


Használd a spanyolt minden nap


Amellett, hogy rászánod az idődet, próbáld meg a mindennapi életedben is használni a spanyolt.


Ezt a legkönnyebben úgy teheted meg, ha spanyolul kommentálod, amit csinálsz, felcímkézed az otthoni tárgyaidat, spanyol zenét játszol, spanyolul olvasod a híreket, vagy bármi mást csinálsz, aminek köszönhetően aktívan használod a spanyol nyelvet napi szinten.


A legjobb mód a tanulásra a gyakorlás!


Használd az elérhető forrásokat


Az internetnek köszönhetően az elérhető források közel végtelenek.


Fogadhatsz egy tanárt, használhatsz ingyenes online anyagokat, vagy vehetsz egy jó könyvet kezdésnek.


Ha ez nem elég, a YouTube-on szó szerint milliónyi videó van a tanulásod számára.


A spanyoltanulás világa csak egy karnyújtásnyira van! Csak nyújtsd ki a karodat, és találd meg azokat a módszereket és anyagokat, amik a legjobban működnek számodra.


És végül, csak tanulj tovább!


A legjobb mód, hzogy könnyebbé tedd a spanyoltanulást, ha elhiszed, hogy meg tudod csinálni. Csak dolgozz tovább a kitűzött nyelvtudási céljaid felé, és irány az aranyérem!Hozzászólások (0)


Spanyolimádóknak

Partnereink írták