Élet Gibraltáron


Hozzáadva: 2022. Február 19. Megtekintve: 610

A romantikus elvágyódók részere meg fogjuk nézni milyen is az élet Gibraltáron. Hány napsütéses nappal találkozhatunk? Milyenek a helyiek? És hasonló kérdésekre fogunk ma választ keresni. Nézzük akkor a részleteket erről a nehezen elhelyezhető picike kis városállamról!


Először szóljunk pár szót Gibraltár időjárásáról, hiszen az érdekelhet talán mindenkit leginkább.


Ha valaki Gibraltárra tervez költözni, akkor 350 napsütéses nappal számolhat egy évben. Ha tehát szeretsz barnulni vagy csak élvezed a természetes fényt, akkor Gibraltár biztosan jó választás lesz. A napsütés nem mindig emeli meg a hőmérsékletet. Lesznek olyan napok, amikor nincs is olyan meleg mint azt elképzelnénk. Gibraltár természetesen melegebb mint az észak-európai országok, de télen azért le tud csökkenni a hőmérséklet és olykor még kabátot is kell vennünk. A december különösen hideg. Fújhat a szél, sok esős is esik és vastag ruha nélkül elég kellemetlenül fogjuk érezni magunkat. A tengerpartot és a strandokat felejtsük el.


Milyen nyelven beszélnek a gibraltáriak?


Amikor először hallottam meglepődtem, de Gibraltár elsődleges hivatalos nyelve nem a spanyol. Annak ellenére, hogy Spanyolország tőszomszédságában van. A hivatalos nyelv itt az angol. Természetesen sokan beszélnek spanyolul is, szóval sok a két nyelven folyékonyan tudó lakos és az olyan spanyol polgár aki Spanyolországból érkezik dolgozni a városállamba. A fiatalok általában nem annyira szeretnek spanyolul tanulni és sokan úgy tartják, hogy a spanyol kezd kiveszni a gibraltáriak szívéből.


Az angol dominál az iskolákban is Gibraltáron. Annyira, hogy a spanyolt csak mint nyelvként tanítják és aki tényleg szeretne megtanulni spanyolul, annak sok plusz energiát kell belefeccölni a folyamatba. Az utcán egyébként Yanito-t beszélnek. Ez a spanyol, az angol és más nyelvek egyvelege és teljes megértése nem túl egyszerű.A kultúráról


Gibraltárra erősen hatott az Egyesült Királyság, viszont azt azért nem lehet mondani, hogy Angliában vagyunk ha valaki idelátogat. Az öltözködés kicsit lazább, mint Londonban. Sokan az öltönyt és a kosztümöt papucsra és fürdőnadrágra cserélik. Valamilyen szinten tehát a spanyol és az angol kultúra egyvelegéről beszéhetünk.


Kellemetlenségek


A gibraltári posta állítólag nagyon lassú. Mondjuk ez a spanyolról is elmondható. Van hogy egy Magyarországra küldött csomag akár 2-3 hét múlva ér csak be az országba. Magyarázat nincs csak vállvonogatás. A DHL, a Fedex és a UPS is nagyon lassan dolgozik Gibraltárban. Aznapi vagy másnapi szállításról a gibraltáriak nem is hallottak még. Ilyen szempontból középkori állapotok uralkodnak az országban. A helyzet akkor sem jobb ha elsőbbségivel adjuk fel a csomagot, csak többe kerül.


Munkák Gibraltáron


Az ország méretéből adódóan a munkafajták korlátozottak. Nyilván nem fogunk annyi munkahelyet találni mint mondjuk Párizsban vagy akár Budapesten. Ha nem vagy túl válogatós könnyű dolgod lesz. Ha megelégszel alacsonyabb fizetéssel is és nem számít, hogy épp milyen munkát kell végezni, akkor gyorsan fogsz magadnak találni állást. A fizetések egyébként nem rosszak, a helyiek viszonylag magas életszínvonalon élnek. A Facebook csoportok kiválóak lehetnek ha munkát keresnél Gibraltáron és a LinkedIn-re is szoktak kikerülni állásajánlatok, de a gibraltáriak inkább Facebook-oznak. Szinten mindennek van Facebook oldala és ezekbe rendszeresen posztolnak a helyiek.Tömegközlekedés


A tömegközlekedés Gibraltáron meglehetősen praktikus. A piros buszok helyieknek ingyenesek. Csak fel kell mutatni az ezt igazoló dokumentumot és nem kell fizetni a buszon! Nem csodás? Az egyirányú buszjegyek sem túl drágák és ha látogatóként érkeznél a városba sok kedvezmény fog várni.


A helyiek imádják a robogókat és a motorkerékpárokat. Ezek számára a parkolás ingyenes. Ennek ellenére autókból sincs kevés.


A legjobb hónap Gibraltár meglátogatására


Ha tényleg szeretnéd élvezni a napsütést és nem szeretnél küzdeni az esővel, akkor a legjobb hónap a június vagy a július lesz.


Olcsó-e az alkohol Gibraltáron?


Igen. Bár attól függ milyen standardok szerint. Ha a kisboltban kapható kannásborhoz viszonyítjuk, akkor lehet hogy picit drága lesz. A nyugat-európai árakhoz képest viszont olcsóság van. Ez főleg annak köszönhető, hogy állítólag nincs adó és vám ezeken a termékeken.


Mennyibe kerül az élet Gibraltáron?


Ha Gibraltárra szeretnél költözni, akkor ez a kérdés lesz a legérdekesebb. Kezdjük a legnagyobb tétellel, a bérleti díjjal.


A studió apartmanok nem túl nagyok Gibraltáron, de egy-két személy még azért nyugodtan elfér bennük. Egy hónapra viszonylag sokat kell sajnos értük fizetni. Ez természetesen relatív, de mivel az élet alapjában véve olcsó, elmondhatjuk hogy a bérleti díjak magasak.


Egy stúdió apartman egy hónapra legalább 340.000 forintba kerül és maximálisan 560.000 forintot kérnek el érte.


A gázt nem ismerik a gibraltáriak. Ebből kifolyólag csak a vízért és az áramért kell fizetni. A kettőt összeadva nagyjából 20.000 forintot fizet egy egyszerű dolgozó páros. A Wi-Fi is nagyjából ennyibe kerül. Egy hétre két ember ha boltban vásárolja az élelmiszert, akkor 20-25.000 forintból ki tud jönni.Hozzászólások (0)


Spanyolimádóknak

Partnereink írták