Biztonságos most Kolumbia az utazók számára? 9 biztonsági tanács


Hozzáadva: 2020. Július 28. Megtekintve: 678

Biztonságos Kolumbia az utazók számára? Aggódnod kell az emberrablások miatt, és hová biztonságos menni? Leleplezzük a veszélyességi mítoszokat hogy megmutassuk Kolumbia biztonságos oldalát.


Kolumbia egy dél-amerikai ország drogháborúk és emberrablások félemlítő hírével, de egyre inkább felemelkedik a kalandvágyó utazók egyik kedvenc célpontjaként.


A karibi tengerpartoktól a barátságos emberekig és bájos kultúráig, az utazók rohannak Kolumbiába, hogy láthassák, mielőtt turistacélponttá válna – íme, hogy miért kellene neked is így tenned.


A rövid válaszunk, hogy igen, biztonságos Kolumbiába utazni – amíg megőrzöd az eszedet, és távol maradsz a veszélyes területekből, ez az egyik legelképesztőbb úticél Dél-Amerikában.


1. A rossz hírek a kolumbiai biztonsággal kapcsolatban


Kolumbia nem olyan rossz, mint egykoron volt, de használnod kell a józan paraszti eszedet és óvatosságodat, hogy biztonságban maradj.


Az emberrablások száma jelentősen csökkent a 2000-beni csúcsértékről, de ez egy időnként jelenlévő veszélyforrás.


Az ország Ecuadorral és Venezuelával határos délnyugati és északkeleti részei veszélyesek, és számos külföldi kormány nem javasolja az ide történő utazást az emberrablások és a drogháborúk miatt. Ne utazz sehová, ahová a kormány azt mondja, hogy ne utazz – ez ennyire egyszerű!


2. Zavargások Kolumbiában


2019 novemberében tüntetők foglalták el a kolumbiai főváros, Bogoa utcáit, a 2016-os, FARC-al kötött békeegyezmény lassú előrehaladása miatt, és hogy az aktuális kormnáy ellen tüntessenek.


Azóta a kormányellenes tüntetések, tiltakozások országszerte folytatódtak. Figyeld a helyi híradásokat, és kerülj el bármilyen tüntetést vagy tiltakozást, amely könnyedén erőszakossá válhatna.


3. A jó hírek a kolumbiai biztonsággal kapcsolatban


A kormányzati tanácsadók Kolumbia bizonyos részeit biztonságossá, és utazásra alkalmassá nyilvánították: Santa Martat, Barranquillát, Bogotát, Tunját, Bucaramangát, valamint a kávé zóna részeit, Quindiót, Risaraldát, Caldas to Cartagenát és San Andrest.


Medellin népszerű hely a turisták körében, és egyre biztonságosabbá válik. Bogotának vannak gyanús részei, de egyre inkább fejlődik egy felfedezendő, izgalmas városként.


Amikor olyan utazókkal beszélsz, akik már jártak Kolumbiában, csak jó dolgokat mondanak a helyről: gyönyörű, és biztonságosabb, mint más Dél-Amerikai országok. Ugyanakkor, ez abban az esetben igaz, ha a jól ismert turistalátványosságokra szorítkozol. A bejáratott útvonalról való letérés nem biztos, hogy a legjobb ötlet Kolumbiában, és ha nagyobb városokban vagy, kérdezd meg a hostel személyzetét, egy barátságos helyit, vagy más utazókat, hogy mik azok a területek, amelyeket jobb elkerülni.


A józan ész nyújtotta biztonsági szabályok itt is érvényesek: ne hordj csillogó ékszereket, tartsd a telefonodat és a kamerádat nem látható helyen, csak az adott napra elegendő pénz legyen nálad, és ne vigyél magaddal bankkártyákat vagy útleveleket. Ha komoly gazdagság jeleit mutatod, számíts rá, hogy kirabolnak!


Próbálj meg beleolvadni a környezetbe. A kolumbiaiak szépen öltöznek a városokban – ne viseld a túranadrágodat, futócipődet és lógó pulóveredet – hordj farmernadrágot és egy szép pólót, hogy beleolvadj a környezetedbe. Viseld azt, amit alapból viselnél, de válassz olyan ruhát, aminek rejtett zsebei vannak, hogy el tudd rejteni a fontos tárgyaidat.


Emberrablás Kolumbiában


A 2005-ös film, a Secuestro Express egy gazdag üzletember lányának elrablásáról szól, és Venezuelában játszódik. A fővárost, Caracast “a Föld legveszélyesebb városaként” írja le. Ez valószínűleg egy promóciós szolgen volt, hogy elrejtsék a tényt, hogy a film nem sikerült túl jól. Ugyanakkor az emberrablás egyike Dél-Amerika veszélyeinek, ez egy, a régióra jellemző bűncselekmény, ami különösen jövedelmező a bűnözők számára.


Sajnos más dél-amerikai országok nem voltak annyira szerencsések az emberrablások elleni harcban, mint Kolumbia.


4. Mi az Secuestro Express?


Elrabolnak egy órára, vagy amennyi időbe telik, hogy keresztül vigyenek a városon, és bankjegykiadó automatáknál leürítsék a bankszámládat, és kimaxolják a hitelkártya-keretedet. Vagy annyi ideig tartanak, amennyi időbe telik a családodnak (vagy útitársaidnak) hogy megtegyék ugyanezt.


Általában úgy kezdődik, hogy az áldozat taxiba száll. A sofőr befordul egy sarkon, ahol a bűnözők beugranak. Késekkel, fegyverrel, ütésekkel, és nők esetében sajnos szexuális támadással vesznek rá az együttműködésre.


Ha ez történik veled, az utasbiztosításod kifizetheti az okozott sérülések ellátásának költségeit, és hozzáférhetsz egy vészhelyzeti segítő telefonvonalhoz, ahol szakértők segítenek a trauma pszichológiai feldolgozásában. De a bankoddal vitatkoznod kell a hitelkártya-számlád kapcsán.


Érdemes lehet egy alacsony kerettel rendelkező második hitelkártyát magaddal vinned Dél-Amerikába, a fő kártyádat pedig otthon, vagy a szálloda széfjében hagynod (nem a szobai széfben, mert visszavihetnek, és rákényszeríthetnek, hogy kinyisd).


További néhány tipp, hogy elkerüld a bűncselekményeket Kolumbiában:


  • (1) Próbáld meg nem magadra vonni a figyelmet!
  • (2) Ne mutogasd a pénzedet és az értékeidet!
  • (3) Ne használj illegális taxikat!
  • (4) A buszok is problémát jelentenek, akárcsak a vidéki utak, ahol egyetlen autó könnyű célpontot jelent!
  • (5) Éjszaka egyáltalán ne vezess vidéki utakon!
  • (6) Ne kérj kábítószereket!
  • (7) Zárd be az autód ajtajait, és mindig legyen legalább félig a benzintartályod!
  • (8) Ne utazz egyedül!
  • (9) Figyelj az italodra a bárokban és klubokban!


Image by Javier Rodríguez from Pixabay


Hozzászólások (0)


Spanyolimádóknak

Partnereink írták