5 hagyományos étel, amit érdemes kipróbálni ha Kolumbiába látogatsz (frissítve 2020-ban)


Hozzáadva: 2020. Július 28. Megtekintve: 651

Biztosan állíthatjuk, hogy az új ízekbe való belemerülés és az ízlelőbimbóid kényeztetése az egyik legizgalmasabb része az utazásnak. Belevetni magadat olyan ételekbe, amiknek a nevét is alig tudod kiejteni, megkóstolni új fűszereket, amik felhúzzák a szemöldöködet, és amelyeknek potenciálisan érezheted a hatását a gyomrodban – ez mind a folyamat része, és a kulináris turisták nem is változtatnának rajta.


Ilyen vagy olyan okok miatt, a kolumbiai ételek nincsenek a világszerte elismert ételek rangsorán, és sok embernek gondja lenne, ha meg kéne neveznie akár csak egy kolumbiai ételt is.


Azért vagyunk itt, hogy megszüntessünk néhány sztereotípiát. Hiszed-e vagy sem, Kolumbia tele van tömve ételekkel a tápláló és sós ételektől egészen az édes, ragacsos és sajtos változatokig. Az európai és őslakos hatásokra épülő, húst, burgonyát, babot, kukoricát és rizst egyaránt hasznosító kolumbiai konyha a gyomortelítő halmairól híres – de ne lepődj meg, ha egy új ízzel kerülsz szembe.


Milliónyi mondás létezik a kolumbiai ételekkel kapcsolatban, de az egyik népszerűbb így szól: Desayunar como un rey, almorzar como un príncipe, y comer como un mendigo. “Reggelizz, mint egy király, ebédelj, mint egy herceg, és vacsorázz, mint egy koldus.” Más szavakkal, a reggeli és az ebéd a nap fő étkezései, míg a vacsora inkább csak nasi jellegű.


Minden további időhúzás nélkül, merüljünk bele az 5 kipróbálandó, hagyományos kolumbiai ételbe.


1. Arepa


Rögtön térjünk a tárgyra – semmi sem kolumbiaibb, mint az arepa. Az arepa egy kör alakú kenyér, ami friss kukoricalisztből készül, és sok étel alapjaként szolgál, gyakran pedig magában eszik.


A feltétek az egyszerű vaj és sajttól hatalmas hús- és zöldséghalmokig terjedhetnek, így olyan sokszínűek, mint amennyire ízletesek is. Bárki, aki Kolumbiába látogat, biztosan arepa-szakértővá válik az utazása végére.


2. Bandeja Paisa


Kolumbia nemzeti étele minden kétség nélkül a bandeja paisa. Az Antioquia területen (ahol Medellin található, és ahol a helyieket paisa-nak hívják) uralkodó bandeja paisa egy igazi lakoma, ami nem való a gyenge szívűeknek.


Egy tányéron általában találsz steaket, darált marhahúst, chicharrones-t, rizst, babot, egy tojást, avokádót, egy arepát és főzőbanánt. Ismétlem: egy tányéron. Van néhány fajta változat (és gyakran vita tárgya is a kolumbiai konyha szakértői között), de a végeredményt, hogy ez egy rendkívül ízletes és tápláló tál, ami komoly kajakómát tud okozni.


3. Sancocho


A sancocho egy tápláló pörkölt, ami egész Dél-Amerikában népszerű, néhány helyi változattal. A hozzávalókat illetően a kolumbiai sancocho általában mindent tartalmaz a konyhai mosogatót kivéve. Viccet félretéve, gyakran kerülsz szembe többféle húst, főzőbanánt, kukoricát, és yuccát tartalmazó sancochoval. Köretként fehér rizzsel és néhány szelet avokádóval tálalják.


A sancocho egy alapeleme a kolumbiai kultúrának. Megszokott dolog a családok számára, hogy összegyűljenek egy hétvégére, és egyenek egy sancochot, amit a legjobban más országok kerti sütögetéseihez lehetne hasonlítani. Ha füstöt látsz gomolyogni a fák közül, valószínűleg csak egy sancocho készítést látsz, és nem vagy komoly tűzveszélyben!


4. Empanadas


Az empanadas Kolumbia street food-ja. A gyakorlatilag minden sarkon megtalálható, jól átsült zsebecskék tökéletesek egy gyors reggelihez vagy egy késő esti nassoláshoz. A spanyol empanar (kenyérbe csomagolni) szóból származó empanadas lényegében kicsi, ökölnyi méretű étel, tetszőleges számú összetevővel.


Attól függően, hogy hol vagy Kolumbián belül, találhatsz empanadast chorizoval, marhával, csirkével és spenóttal.


5. Menú del Día


Bár a menú del día nem kifejezetten egy étel, a “nap fogása” a leggyakoribb ebédlehetőség az országban. Egy nagyon kedvező áron (jellemzően 8000-15000 pesoért, azaz 640-1200 forintért) kapsz egy leves előételnek, egy friss gyümölcslevet, és egy főételt.


A leves általában bab, paradicsom, vagy valamilyen zöldségkrémleves. A főételben mindig van valamilyen fehérjeforrás, egy adag rizs, egy főzőbanán és egy kis darab salátalevél, amit aligha lehetne salátának hívni (a zöldségek nem túl fontosak Kolumbiában). A leggyakoribb gyümölcslé Kolumbiában a guarap, ami a saját limonádéjuk panelával vagy nádcukorral.


Image by Daniel Gamboa from Pixabay


Hozzászólások (0)


Spanyolimádóknak

Partnereink írták