20 érdekes tény Kolumbiáról


Hozzáadva: 2020. Július 07. Megtekintve: 1167

Amikor az emberek Kolumbiára gondolnak, általában a salsa, a gyönyörű nők, Pablo Escobar és a kávé jut eszükbe. De sok más is található ebben az országban. Egyes dolgok viccesek, mások furák, vagy egyediek. Íme 20 különböző tény Kolumbiáról, amit valószínűleg nem tudtál eddig:


1. Csokoládé sajttal


“Chocolate con queso” – forró csoki sajttal. Ez a legfontosabb forró ital reggelire. A helyiek ízletes sajtot olvasztanak meg egy bögre forró csokiban, és ezt isszák. Mindenképpen ki kell próbálnod!2. A harmadik legmagasabban fekvő főváros


Bogota a világ harmadik legmagasabban fekvő fővárosa. Az Andok tetején fekszik 2640 méterrel a tengerszint felett. A második helyen Quito, Ecuador fővárosa áll, az első pedig a bolíviai La Paz.


3. Gyilkos város


Medellin valaha “a világ gyilkos városa” volt, mivel 1991-ben minden napra 17 gyilkosság esett. 2013-ban azonban “a világ leginnovatívabb városá”-nak választotta az Urban Land Institute, a városi élet kreatív megoldásai, és az Orquideorama orchideatermesztése miatt.4. Shakira Isabel Mebarak Ripoll


Shakira egy híres énekes, dalszerző, táncos, üzletasszony, és filantróp. Barranquillaban született és nevelkedett, Kolumbia északi, karibi tengerpartján. 2012-ben több, mint 125 millió lemezt adott el spanyol és angol nyelven.


5. Két tengerpart


Kolumbia az egyetlen ország Dél-Amerikában, amelynek a Karib-tengeren és a Csendes-óceánon is van tengerpartja. Több, mint 300 tengerparttal rendelkezik, amelyeket előszeretettel látogatnak helyiek és turisták egyaránt.


6. Tejleves


Rengeteg különböző fajta leves van, amit a helyiek különböző napszakokban fogyasztanak. A changua egy reggeli leves, ami tejből és félig nyers tojásból készül. Víz, tej, szeletelt krumpli és egy tojás keveréke, amit körülbelül egy percig főznek.


7. Amazonas dzsungel


Az ország egyharmadát az Amazonas esőerdeje teszi ki. Az Amazonas dzsungel egy nedves erdő, amely a dél-amerikai kontintens mintegy 40%-át alkotja. Az erdő nagyrésze, 60%-a Brazíliában található, amelyet Peru követ 13%-kal, és Kolumbia 10%-kal.8. 27 x Hollandia


Az ország szárazföldi területe megegyezik Franciaország, Spanyolország és Portugália területeinek összegével, vagy Hollandia területének 27-szeresével. Ez a világ 25. legnagyobb országa.


9. Alkoholtilalom


A kormány tiltja az alkoholfogyasztást a nagyobb események idején, hogy megelőzzék a zavargásokat. Ezt a szabályt a politikai választások idején hozták. A 415. rendelet 13. cikkelye kimondja, hogy a kongresszusi választások hétvégéje alatt tilos alkoholt árulni és fogyasztani.10. Reggel és este 6: Ugyanaz a dal minden nap


Minden nap reggel és este 6 órakor a rádió és a televízió a nemzeti himnuszt játssza – törvény alapján. A rádió a rövidített változatot használja, ami az olimpiai játékokon és a foci vb-n is elhangzik.


11. Plasztikai sebészet


Az ország rajta van a világ top 10-es listáján a plasztikai sebészeti beavatkozások számát tekintve az arc, fej, fenék, mell, test, és egyéb extremitások kategóriájában. Bogotában, Caliban és Medellinben történik a legtöbb kozmetikai beavatkozás. Egy műtét ára jellemzően 2000 és 5000 dollár (600 ezer és 1,5 millió forint) között alakul.


12. Rengeteg szabadnap


Kolumbiában van a világon a második legtöbb állami szabadnap. Összesen 18 van belőle évente: 12 katolikus és 6 polgári ünnepnap. Az első helyen India áll, 21 szabadnappal évente.


13. A nemzet színei


A nemzeti zászlót eredetileg 1819. december 17-én fogadták el. A zászló három vízszintes sávból áll, amelyek sáraga, kék és piros színűek. Minden színnek más jelentése van:


  • piros: a függletlenségi háború vérontását szimbolizálja
  • sárga: az ország természeti értékeit szimbolizálja
  • Ezt a két színt a spanyol zászlóból vették át.
  • kék: a szabadságot és a szuverenitást jelzi


14. Elképesztően változatos ország


Kolumbia a második legváltozatosabb ország, madárfajok tekintetében pedig az első. Itt található a legtöbb pillangófaj, orchideafaj, és körülbelül 7000 bogárfaj. A Föld állat- és növényvilágának több, mint 10%-a megtalálható itt.


15. Óriási pálmafák


Az országban találhatóak a világ legmagasabb pálmafái – egyes példányok akár 60 méteresre is nőhetnek. Mintegy 14 fajta viaszpálma található a világon, ezek közül 7 Kolumbiában található. Ezek a Cocora-völgyben találhatóak.


16. Maradj otthon!


A fiatal felnőttek gyakran otthon élnek egészen a házasságukig, mivel túl drága lenne egyedül élni, és az átlagfizetés nagyon alacsony egy lakás bérleti díjához képest.


17. Kávéexportőr


Kolumbia a világ harmadik legnagyobb kávéexportőre Brazília és Vietnám után, de az arabica fajtájú kávébabok tekintetében az első. 2015-ben 840 ezer tonnányi kávét exportáltak más országokba. A Kávé-terület magában foglalja az ország összes hegyvidéki területét, több, mint 500 ezer kávétermelő családdal.18. Rózsaszín delfinek


Kolumbia a rózsaszín delfinek hazája. Az amazonasi folyamidelfin az egyik legegyedibb állat, amit meg lehet figyelni az országban.


19. Boldog tizenötödiket!


Amikor egy lány eléri a 15 éves kort, az ünnepet “La Quinceañera”-nak, (“A tizenöt éves”-nek) nevezik. Ezt a születésnapot másképp ünneplik, mint a többit, mivel mivel a 15 éves lány nővé érését szimbolizálja. Az ünnepség egy keringővel kezdődik. Ennek során a lány 15 férfivel táncol, elsőként az apjával.


20. Rózsaszín szósz


A rózsaszin szószt “salsa rosada”-ként is ismerik. Ez egyszerűen csak majonéz és ketchup keveréke, kiegészítve narancs vagy lime-lével, és brandyvel vagy rummel. Nagyon népszerű a helyiek körében. Jellemzően különböző falatokkal, tenger gyümölcseivel tálalják.Most egy kicsit több egyedi, furcsa, informatív dolgot tudsz Kolumbiáról. Ez csak egy kis része a tényeknek – ez az ország sokkal több felfedezni valót tud nyújtani. Remélhetőleg ez az írás felkeltette az érdeklődésedet, hogy még többet tanulj erről a gyönyörű és érdekes országról.Hozzászólások (0)


Spanyolimádóknak

Partnereink írták