15 érdekes tény Spanyolországról


Hozzáadva: 2020. Július 07. Megtekintve: 916

Mit tudsz Spanyolországgal kapcsolatban? Íme egy lista 15 érdekes ténnyel, utána pedig további általános információkat olvashatsz, amik hasznodra válhatnak!


Hogy még szórakoztatóbb legyen, egy kihívást ajánlok neked. Hányat hallottál már az alábbi spanyol tények közül? Oszd meg az eredményedet kommentben! De miért ne kérdezhetnéd meg spanyol ismerőseidtől, hogy ők mennyit ismertek?


1. Spanyolország a világ legnagyobb olívaolaj-termelője.


Ha az olivaolajra gondolsz, valószínűleg Olaszország jut eszedbe elsőként, de valójában Spanyolország termeli meg a világ olívaolajának 44%-át! A legtöbb olívaolajat Andalúzában készítik.


Ez az egyik olyan tény Spanyolországgal kapcsolatban, amit nem sok turista ismer! olívaolaj


2. A legtöbb kocsma Európában


Nagyon vágysz már egy frissítő “cerveza”-ra? Nem kell sokáig keresgélned, hogy egy kocsmát találj. Egész Európában Spanyolországban van a legtöbb ivóhely, és könnyen találhatsz nyitva tartó kávézókat és kocsmákat éjjel-nappal egyaránt.


3. Több, mint 8000 kilométernyi tengerpart


Ha az összes Spanyol tengerpartot egymás után tennéd, az mintegy 8000 kilométer (4970 mérföld) hosszú lenne. Így valószínűleg nem meglepetés, hogy ez az egyik legnépszerűbb úticél egy napozós nyaraláshoz!


Európa legjobb tengerpartjainak egy jelentős része a spanyol szárazföldön, vagy épp a spanyol szigeteken található, mint például a Baleár-szigeteken, vagy a Kanári-szigeteken.


4. Itt található a világ legidősebb étterme


A “Botin” nevű étterem 1725 óta várja a látogatókat, ami világrekordnak számít a ma is működő éttermek között. Ha Madridba mész, mindenképpen ki kell próbálnod az ételeket ebben az ősi étteremben. Nagyszerű hely, hogy kipróbálj hagyományos spanyol fogásokat.


5. Az élet élvezete egy fontos része a spanyol kultúrának


A “Mañana Mañana” kifejezés szó szerint “holnap holnap”-ot jelent, de gyakran használják “ne stresszelj”-ként, vagy hogy kifejezzék, hogy nem kell aggódni, mert a dolgok jóra fordulnak.


Ez egy fontos kifejezés, amit átérezhetsz és megtapasztalhatsz a spanyol kultúrában, ahol az emberek kikapcsolódnak, és élvezik az életet ahol csak lehetséges. Talán ez az oka annak is, hogy miért olyan fontos az étel, a bor és a család a spanyolok számára.


A spanyolok nagyra értékelik a szabadidejüket és a szüneteket, és nem dolgozzák halálra magukat más országok lakóihoz hasonlóan, mind jó, mind rossz értelemben. Ugyanakkor lassan itt is változnak a dolgok, és manapság egyre többet túlóráznak az emberek.


Ez természetesen nem jelenti azt, hogy a spanyolok ne dolgoznának keményen, csak azt, hogy a legteljesebben szeretnék megélni az életüket. Még így is megtapasztalhatod a “Mañana Mañana” mentalitást időről időre.


6. A második legnagyobb ország az EU-ban


Csak Franciaország nagyobb az Európai Unió tagállamai közül. Ha Oroszországot és Ukrajnát is beleszámolod, Spanyolország Európa negyedik legnagyobb országa.


7. A spanyolok egy újévi szokás szerint éjfélkor 12 szem szőlőt esznek


Egy meglehetősen szokatlan, de szórakoztató hagyomány, hogy amikor tizenkettőt üt az óra, el kell fogyasztani 12 szem szőlő. A cél, hogy az óra minden egyes ütésére megegyél egy szőlőt. Ha ez sikerül, szerencsés leszel az új évben.


Ezt a szokást a borászatok tették népszerűvé, akik meg akartak szabadulni a felesleges szőlőiktől.


8. A spanyol a világ második leggyakrabban beszélt anyanyelve


Összességében angolul beszélnek a legtöbben világszerte, de a legtöbb ember második nyelvként tanulta az angolt. Anyanyelvek szempontjából a kínai áll az első helyen, és a spanyol a második.


A spanyolok utazásai és hódításai világszerte elterjesztették a spanyol nyelvet! Ez pedig biztosan az egyik legérdekesebb tény Spanyolországgal, és az ország történelmével kapcsolatban.


9. Bár a világ egyik legerősebb országa, Spanyolország hivatalosan nem vett részt a világháborúkban


Akárcsak Svédország és más államok, hivatalosan Spanyolország is semleges államnak számított, még akkor is, ha bizonyos szituációk utólag vitathatóak. Így néhány spanyol például száműzetésbe került, hogy a tengelyhatalmak ellen harcolhasson.


10. A világ egyik legsokszínűbb kultúrája


Egy másik érdekes tény Spanyolországgal kapcsolatban, hogy a kultúrája rendkívül sokszínű, és megoszlik a különböző régiók között. Minden területnek megvannak a saját különlegességei és szokásai. A múltban a spanyolok sok különböző népcsoportból álltak, akik egy nemzetté egyesültek.


Néhánynak még saját nyelve is van, és ma is a függetlenségükért harcolnak, mint például Katalónia vagy Baszkföld. A látogatók megcsodálhatják a hagyományos spanyol táncokat, vagy kipróbálhatnak spanyol sajtokat, mint például a Manchego-t.


11. Spanyolországban legálisa kannabiszfogyasztás


Spanyolország egyike azon kevés európai országnak, ahol legálisan lehet kannabiszt fogyasztani. Saját felhasználásra még a termesztés is engedélyezett. Ugyanakkor, nyilvános helyen nem engedélyezett a kannabiszos cigaretták használata, még akkor sem, ha ezt nem büntetik.


12. Spanyolországban 44 UNESCO világörökségi helyszínn található


Csak Olaszországban és Kínában található több UNESCO világörökségi helyszín. A leghíresebb spanyol történelmi helyszínek közé tartozik az Alhambra, a Sagrada Familia, a Real Alcazar, a Cordobai nagymecset, a Burgosi katedrális és a Herkules-torony, hogy csak párat említsünk.


Emellett számos természeti világörökségi helyszín is található Spanyolországban, úgy mint a Teide nemzeti park, Elche pálmaligete, a Pirineis (Perdido-hegy), és a Las Medulas, hogy csak a legfontosabbakat emeljük ki. Unesco világörökségi helyszín Spanyolországban


13. Hagyományosan mindenkinek két családneve van


Egy spanyol szokás szerint az embereknek két családneve van. Az első az apa családneve, a második pedig az anyáé. Például hívhatnak valakit Juan Gonzales Lopeznek vagy Carmen Garcia Sancheznek.


14. Spanyolországnak még ma is királya van


Akár Svédországnak vagy az Egyesült Királyságnak, Spanyolországnak is királya van, aki az államfő is egyben, bár csak kevés hatalma van az ország törvényei felett. A jelenlegi spanyol király VI. Fülöp.


15. Több, mint egymillió hektáron termelnek borszőlőt


Spanyol borokból nincs hiány, ráadásul rengeteg különböző fajta létezik belőle. A hagyományos fehér- és vörösbor mellett a borászatokban Cava-t is készítenek, ami a pezsgő spanyol megfelelője.


Világszerte a spanyol vörösborok a legismertebbek, különlegesen a Rioja borok és a Ribera del Duero.Hozzászólások (0)


Spanyolimádóknak

Partnereink írták